ARC20: Boomschaamte MBO College Zuidoost in Amsterdam - Marjan van Herpen Architect

De essentie is om nieuw meubilair te maken van bestaand en, of afgedankt materiaal, waarbij dit zichtbaar blijft.

Toelichting door Marjan van Herpen Architect, Clubhaus Architecten - Een Green Office is een platform voor duurzaamheid dat door studenten wordt opgestart en gerund en door personeel van de desbetreffende onderwijsinstelling wordt ondersteund. Het is een breed ondersteund initiatief voor met name universiteiten en hogescholen, opgesteld door Rootability, maar het ROC van Amsterdam en Flevoland (ROCvAF) wil er ook een. Het primaire doel van een Green Office is om ervoor te zorgen dat de instelling verduurzaamt in al haar facetten. Op deze manier maken Green Offices duurzame initiatieven binnen de onderwijsinstellingen meer zichtbaar. Hiermee wordt de betrokkenheid van studenten bij duurzaamheid gestimuleerd.

De Projectleider Duurzaamheid van het ROC heeft het MBO College Zuidoost als standplaats en zag daar ruimte om hun eerste Green Office te huisvesten.

De kantine is in 2018 opnieuw ingericht en een deel van deze ruimte was nog onbestemd, hier is door de school zelf een voormalig rookscherm, wat buiten had gestaan, neergezet als ruimteverdeler om hier een andere, meer werk en overleg zone, voor studenten en docenten te creëren maar dit werkte nog niet goed.

Marjan van Herpen is gevraagd om voor deze plek het eerste Green Office van ROCvAF te ontwerpen, in combinatie met flex-werkplekken en een presentatie- en les-omgeving. De opgave was dat het ontwerp zelf uiteraard duurzaam is en dit ook uitstraalt; dat voor de studenten af te lezen is dat het duurzaam is. De ontwerp-fase was ten tijde dat afgedankte kerstbomen op straat werden gelegd. Deze heeft Marjan van Herpen e.a. verzameld, alsmede ook de grotere bomen bemachtigd die op de Knowledge Mile van de Hogeschool van Amsterdam stonden; met als neveneffect dat zij zich ook beter voelden dat deze bomen een tweede leven krijgen.

Hiernaast is geïnventariseerd welk meubilair over was op College Zuidoost en is gekozen om de banken die in de kantine overvloedig aanwezig waren, te gebruiken, waardoor het herkent wordt door de studenten en het bij de reeds aanwezige inrichting past. Deze meubels zijn niet verzaagd, slechts op verschillende manieren gedraaid en gekanteld en ondersteund door een stapeling van stammen van de kerstbomen verworden tot nieuw meubilair in de gewenste vormen. Alles is demontabel geconstrueerd met grote pen - gat verbindingen, ontwikkeld in samenspraak met de uitvoerder; het kan makkelijk uit elkaar voor een eventueel volgend leven. Een ander duurzaam aspect is dat het op locatie is uitgevoerd, zo konden de studenten in de kantine het project zien ontstaan. En een aantal studenten van de opleiding Bouw & Infra hadden door mee te werken hierin een leer-werkplek.