Toelichting door Louise Cohen | polyvalent designer - De Rijksuniversiteit Groningen heeft Campus Fryslân opgericht in Leeuwarden om plaats te bieden aan een faculteit voor 1000 internationale studenten. Zij houden zich op lokaal niveau bezig met multidisciplinaire bestudering van wetenschappelijke vraagstukken samenhangend met maatschappelijke en economische thema’s, om tot duurzame wereldwijde oplossingen te kunnen komen. Uitgangspunt bij de renovatie van de oude Beurs/Bibliotheek door J.O.N.G. architecten was het behoud van het monumentale karakter dat stadsarchitect Thomas Romein er in 1880 aan gaf, maar met eigentijdse toevoegingen zodat het gebouw kan functioneren als moderne onderwijsomgeving. Het gebouw is verduurzaamd van energielabel G naar energielabel C of zelfs B en is het eerste monumentale, all electric onderwijsgebouw van Nederland. Geen wonder dat de RUG als launching customer de basisinrichting van het gebouw op alle etages heeft laten aanvullen met THE UPCYCLE COLLECTION, gemaakt bij Recycle Boulevard Leeuwarden.
De collectie is ontworpen door polyvalent designer Louise Cohen. Na jaren maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft zij besloten om voor haar nieuwe concepten alleen nog met afval en overschotten te werken. Hier vanuit is een samenwerking ontstaan met een netwerk van kringloopwinkels. De ontwerpen worden op maat gemaakt speciaal voor de grotere interieurprojecten.
THE UPCYCLE COLLECTION is een statement en uiterste consequentie om geen nieuw te fabriceren producten te ontwerpen, maar als alternatief juist een systematiek te ontwikkelen waardoor hergebruik bijzonder aantrekkelijk wordt. De kracht ligt in de 10 verschillende kleurcomposities waardoor elk enkel stuk zijn eigen karakter behoudt en toch duidelijk onderdeel is van een (kleur)familie door een gedeeld kleur-DNA. Van uitbundig tot neutraal, van zachte tot volle kleuren, van veilig tot verrassend, elk genoemd naar familie uitstapjes. Voor de RUG heeft Louise Cohen een eigen kleurfamilie gemaakt in 12 kleuren groen, inclusief projectstoffering in dezelfde kleuren. De kleuren sluiten naadloos aan op het palet van de architect.
De producten worden met veel aandacht en plezier gemaakt door mensen die herintreden en door enthousiaste vrijwilligers. Ook zijn er werkervarings- en leerplekken voor studenten en statushouders. Zo maakt deze designcollectie het ook mogelijk om van waarde te zijn door waardeloos geworden producten weer waardevol te maken. Iedereen kan tot zijn en haar recht komen in één van de circulaire werkplaatsen en zich persoonlijk ontwikkelen in een creatief proces.
Er zijn in totaal 70 stoelen en 18 rookstoelen/fauteuils met de hand geschilderd en bekleed, 2 samengestelde siamese tafels van 3.50 m gemaakt, een dubbelzijdige samengestelde kastenwand van 9.50 m met ruimte voor de eigen bibliotheek gerealiseerd en een custom made plantentafel van 4.00 m met 11 geïntegreerde plantenbakken en planten tot 2.00 m hoog. Hierdoor zijn er door het hele gebouw prettige en persoonlijke plekken ontstaan om iedereen letterlijk en figuurlijk op zijn plaats te kunnen laten voelen.