Interieur hoofdkantoor Omroep Brabant, Son - TenBrasWestinga

In opdracht van Omroep Brabant ontwierp TenBrasWestinga het nieuwe interieur voor het hoofdkantoor van de omroep. In het bestaande kantoorgebouw in Son werden drie verdiepingen verbouwd tot een eigentijdse, flexibele en toekomstbestendige werkomgeving.

Toelichting TenBrasWestinga | Beeld BASE

Op het hoofdkantoor worden zowel radio- als tv-uitzendingen gemaakt. Het interieur stimuleert de onderlinge communicatie en nodigt uit tot spontane ontmoetingen tussen de verschillende afdeling. Je voelt er de dynamiek die hoort bij het werk van Omroep Brabant.

Het ontwerp is geïnspireerd op het Brabantse landschap met zijn dorpse steden en stadse dorpen, de zogenaamde ‘tapijtmetropool’: het landschap van Brabant als een bont mozaïek.

Beeld BASE
Beeld BASE

Aan de hand van verschillende thema’s is dit vertaald naar een basis met verschillende vloerafwerkingen en plafondvelden, daarbinnen bevinden zich als kleurige ‘landmarks’: de vergaderruimten en concentratiecellen. Tussen deze verschillende plekken lopen informele routes en afwisselende paadjes.

Het ontwerp is kleurrijk en rijk aan materialen, zonder overdadig te zijn. De basis is rustig en licht. Op elke verdieping zijn delen van het plafond verwijderd en in kleur gespoten. Samen met de gekleurde wanden en de grafische prints van de ‘landmarks’ maakt dit elke verdieping bijzonder.

Zowel op gebouwniveau als in het interieur was vanzelfsprekend grote aandacht voor circulariteit en duurzaamheid. Wat behouden kon blijven is behouden. Waar mogelijk zijn bestaande wanden blijven staan, glazen puien en (geluidwerende) deuren werden hergebruikt op nieuwe posities en er werd niet gestuct.

Frisse lucht, een prettige temperatuur, veel (dag)licht, veel groen en een goede akoestiek dragen bij aan een gezonde werkomgeving. Door nieuwe ramen in de gevel te maken en wanden weg te halen is er nu veel meer daglicht in het gebouw. De akoestiek is verbeterd, onder andere door toevoeging van doeken met grafische ontwerpen die onderdeel zijn van het interieurontwerp. Het groen is zoveel mogelijk met echte planten ingevuld en wordt door een externe partij onderhouden.

Bij de keuze voor het meubilair is gekozen voor zo veel mogelijk hergebruik, aangevuld met circulaire en duurzame producten, zowel in productie als in onderhoud en levensduur.

Beeld BASE
Beeld BASE

Het entreegebied is open en toegankelijk met een centrale ontvangstbalie. Een glazen barrière zorgt voor de beveiliging. Daarachter bevinden zich de grote vergaderruimten en het mediacafé. Alle vergaderruimten kregen een eigen identiteit, met een inrichting die subtiel verwijst naar de Brabantse cultuur. In het mediacafé wordt geluncht, overlegd en gewerkt, een gemoedelijke ontmoetingsplek die voor iedereen toegankelijk is.

Op de twee verdiepingen zijn de werkplekken gegroepeerd in kleine eilanden, gescheiden door kasten met veel groen en afwisselend projectruimten, belcellen en vergaderruimten.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.