Beeld dRMM, Fred Howarth
Beeld dRMM, Fred Howarth
Beeld dRMM, Fred Howarth
Beeld dRMM, Fred Howarth
Beeld dRMM, Fred Howarth
Beeld dRMM, Fred Howarth
Beeld dRMM, Fred Howarth
Beeld dRMM, Fred Howarth
Beeld dRMM, Fred Howarth

WorkStack, Londen - dRMM Studio

WorkStack in Londen is in opdracht van Greenwich Enterprise Board door dRMM Studio ontworpen als een antwoord op de groeiende behoefte aan hoogwaardige industriële werkruimte op compacte locaties. Door de units over vijf verdiepingen te stapelen, wordt de voetafdruk van het gebouw aanzienlijk verkleind zonder verlies van verhuurbare oppervlakte.

Toelichting dRMM Studio | Beeld Fred Howarth en Alex de Rijke

De 14 units van WorkStack in Londen variëren van 55 tot 110 m² en bieden huurders keuze en groei binnen het gebouw. ​​De units bieden werkruimte voor ongeveer 60 mensen, wat neerkomt op een werknemersdichtheid van 428 werknemers per hectare, vergeleken met het industriële gemiddelde van Londen van 69 werknemers per hectare. De gebruikers zijn onder meer meubelmakers, producenten van breigoed, werkkledingfabrikanten en een fiets-/motorfietswerkplaats.

Gevelbeeld. Beeld dRMM - Alex de Rijke
Gevelbeeld. Beeld dRMM - Alex de Rijke

De non-profit organisatie Greenwich Enterprise Board (GEB) nodigde de ontwerpers uit om een ​​gebouw te ontwerpen dat een mix van lichte industriële, creatieve en kantoorfuncties huisvest op een compacte locatie van 1.426 m2 en leverde gedetailleerde kennis van de vereisten van huurders en management die voortdurend in het ontwerpproces werden verwerkt. Het was belangrijk dat het gebouw inspeelde op zijn zichtbaarheid, maar ook reageerde op zijn context, gelegen aan een verkeersader op de grens van een gevestigde industriële zone en woonwijk.

Detail. Beeld dRMM, Fred Howarth
Detail. Beeld dRMM, Fred Howarth

Gebouwd in CLT

WorkStack is gebouwd in CLT. De kenmerkende uitkragende vorm geeft het gebouw een krachtige aanwezigheid op de aangrenzende hoofdweg met een minimale voetafdruk, de progressieve overhangen werken als zonwering en overdekte leveringsruimte. Op een eenvoudige en functionele manier zijn er drie units per verdieping, die drie structurele 'baaien' vormen die over vijf verdiepingen zijn gestapeld. Twee liften bieden de primaire toegang tot de bovenste verdiepingen voor goederen en huurders, terwijl er een trap aan de binnenkant van de oostelijke gevel is geplaatst.

In overeenstemming met de inspiratie van de 'log stack' voor de vorm, is het materiaalpalet eenvoudig. Een bewerkte massieve houten structuur met beperkt staal, polycarbonaat, glas en rubber, alleen geïntroduceerd functie of regelgeving is vereist. Elk bouwelement is ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn.

De paneelconstructie verkort de tijd op de bouwplaats, creëert een veiligere en schonere werkomgeving en minimaliseert materiaalverspilling. De dragende houten wanden en plafonds zijn overal zichtbaar. Deze economische oplossing elimineert de noodzaak voor extra interne afwerkingen, vermindert de bijbehorende materiaalbronnen en milieueffecten, en biedt tegelijkertijd biofiele voordelen aan gebruikers.

  • 21. WorkStack Ground Floor

    Download
  • 22. WorkStack First Floor

    Download
  • 23. WorkStack Second Floor

    Download
  • 24. WorkStack Third Floor

    Download
  • 25. WorkStack Fourth Floor

    Download
  • 26. WorkStack section

    Download
  • 27. Intensification of light industrial workplace typology

    Download
  • 28. WorkStack-LETI Embodied Carbon Declaration

    Download
  • 29. Log stack sketch - credit Alex de Rijke

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.