ARC20: Diamantbeurs, Capital C Amsterdam - ZJA i.s.m. HEYLIGERS architects

De basis van het project Capital C Amsterdam ligt in het concept van herstellen en vernieuwen, oftewel een combinatie van revitaliseren en aanvullen met nieuwe, hedendaagse elementen. In Capital C wordt een oud monument met nieuw leven ingeblazen, juist door het te verrijken met een unieke mix van historische en hedendaagse functies. De vormgeving van het gebouw is respectvol naar het monument en hedendaags in technisch en functioneel opzicht. Het ontwerp voor Capital C levert een hedendaagse revitalisering van een bijzondere monumentale plek, zodat geschiedenis, openbare ruimte en de dynamiek van de internationale creatieve industrie en kunst samenkomen. Als Capital C verandert de Diamantbeurs van een gesloten en nors kantoorgebouw als een naar de stad gericht centrum. De evenementenruimte op het dakterras onder de koepel maakt een nieuwe visuele omhelzing van Amsterdam mogelijk. De Diamantbeurs kan weer ten volle deel uitmaken van de stad, als centrum voor de creatieve industrie, als openbare ruimte met restaurant en ruimte voor kunst. En als sprankelend monumentaal gebouw dat verleden en heden van Amsterdam verbeeldt.

Toelichting door ZJA i.s.m. HEYLIGERS architects

De Diamantbeurs in Amsterdam, gebouwd in 1911, is getransformeerd tot het centrum voor de creatieve industrie: Capital C Amsterdam. Om het gebouw in oude glorie te herstellen onderging het een ingrijpend renovatie en werd het grotendeels teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel. De renovatie omvatte naast de restauratie van monumentale kenmerken en de aanpassing van het interieur voor gebruik als een moderne, flexibele kantooromgeving, ook de toevoeging van een koepel van glas en staal; de ‘High Light’.

Als onderdeel van de restauratie zijn originele monumentale kenmerken gereconstrueerd op basis van archieftekeningen en foto's. Op het dak zijn de twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit Van Arkels oorspronkelijke ontwerp in ere hersteld. Daarachter verrijst de High Light die verwijst naar de geschiedenis van het gebouw als het centrum van de internationale diamanthandel. Als een geslepen diamant schittert deze in het licht en laat de Diamantbeurs weer stralen.

De High Light is gebaseerd op het principe van de Gridshell. Dat biedt enorme vormvrijheid en maakt grote overspanningen mogelijk zonder kolommen. De ‘High Light’ is transparant, licht en open en voorzien van geïntegreerde zonnecellen die energie opwekken én zon weren om het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk te houden. De 3D geprinte vloer van gerecycled glas van de High Light heeft vloerkoeling- en verwarming. Het groene dak fungeert als een regenwaterbuffer, verhoogt de biodiversiteit, filtert fijn stof uit de lucht en houdt CO2 vast.

Het ontwerp voor Capital C is tot stand gekomen in samenwerking met zo’n 20 kunstenaars die kunstwerken en design-toevoegingen inpasten in het gebouw. Hierdoor hebben de verschillende ruimtes elk een unieke identiteit. In de centrale hal is een pop-up galerie gevestigd en het terras aan de voorzijde van het gebouw wordt een bijzonder landschap omringd door groene perken. Zo wordt een aantrekkelijke openbare ruimte gecreëerd in een stedelijk gebied dat ooit werd gedomineerd door verkeer.

De Diamantbeurs is opnieuw een betekenisvol onderdeel van Amsterdam, als centrum voor de creatieve industrie, als openbare ruimte met restaurant en als ruimte voor kunst. Een schitterend monument dat heden en verleden van Amsterdam weerspiegelt.