Interview met Helmich Jousma door Viveka van de Vliet.
Daarnaast waren alle activiteiten van Interface vanwege Covid-19 stilgelegd. Na alle webinars, Skype, Zoom en Team meetings ziet Jousma erg uit naar echte ontmoetingen. Hij is hij blij dat Interface zich na al die maanden weer kan laten zien. Interface is een van de founding partners van GLUE en presenteert zich in het QO Hotel Amsterdam.
“Het geweldige aan GLUE is het feit dat we hier, binnen deze diversiteit aan creatieve disciplines onze nieuwe collectie kunnen presenteren. En dat aan een grote en diverse design community van architecten, binnenhuisarchitecten en ontwerpers. Maar ook aan een breed publiek dat geïnteresseerd is in nieuwe trends.”
NY + LON Streets is de nieuwe collectie tapijttegels van Interface die begin oktober wordt gepresenteerd. De collectie is geïnspireerd door verschillende straatpatronen in de iconische metropolen New York en Londen. Een voorproefje zal op een bijzondere manier tijdens GLUE gepresenteerd worden, belooft Jousma. “Deze collectie stelt een stad binnen een stad voor – en dat past goed bij mensen die van unieke steden houden, of het nou New York, Londen of Amsterdam is.”
Kantoren en hotels
Met de collectie tapijttegels, luxe vinyltegels en nora® rubbervloeren richt Interface zich op het commerciële segment, namelijk kantoren en de hospitality branche, waaronder hotels. Jousma en zijn team van 25 collega’s hopen dat tijdens GLUE ook ontwerpers, architecten en binnenhuisarchitecten die gebruik maken van Interface producten bij hen langs zullen komen.
“Omdat het over het algemeen moeilijk is om architecten te bewegen naar Scherpenzeel te komen, is Amsterdam een interessante plek om te zijn voor Interface. Er zijn namelijk veel architecten,” weet hij. “De creatieve klanten waarmee we samenwerken zijn over het algemeen grote internationale firma’s en gerenommeerde Nederlandse, internationaal opererende architectenbureaus die vooral in de hoofdstad zitten. Bijvoorbeeld HofmanDujardin, MVSA Architects en Concrete.”
Opkomende ontwerpers
Jousma benadrukt dat bij het openingsdebat van GLUE in het Stedelijk Museum zeker ook plaats is voor jonge ontwerpers en architecten. Die groep is vaak, anders dan de grote, gevestigde bureaus, uit Amsterdam verjaagd omdat er nauwelijks nog betaalbare broedplaatsen of andere creatieve werkplekken beschikbaar zijn.
“Rotterdam is toegankelijker; Amsterdam is duur en bijna helemaal ontwikkeld. Het resultaat is dat de grotere, succesvollere bureaus in Amsterdam zijn gevestigd en de opkomende, meer low-profile creatives en kleine bureaus vooral in Rotterdam zitten.”
De hoofdstad
Jousma is zelf steeds dichter bij de hoofdstad gaan wonen. Hij komt oorspronkelijk uit Hoogeveen, studeerde in Zwolle en Arnhem en vervolgens Industrial Design aan de Design Academy in Eindhoven (van 1991 tot 1998). Hij woonde daarna in Rotterdam, werkte bij creatief bureau Ontwerpwerk in Den Haag en bij Ontwerpzaken in Utrecht. Nu woont hij in Hilversum, van waar er “een goede treinverbinding” naar Amsterdam en Schiphol is, voegt hij toe.
Inmiddels werkt Jousma alweer veertien jaar bij Interface. Zijn brede kennis van productontwikkeling, interieurdesign en kleur komt goed van pas bij zijn werk als hoofd van een team dat creatief en esthetisch advies aan klanten geeft.
En, afgezien van GLUE, komt hij sowieso regelmatig in Amsterdam, om zijn klanten of collega’s van andere vestigingen te ontmoeten. “De ene keer zien we elkaar tijdens een rondleiding in het Rijksmuseum of bij een architectuur-tour door de grachten. Of we gaan het IJ over voor een diner bij restaurant De Goudfazant in Amsterdam-Noord. Vervolgens verblijven we in een van de geweldige hotels, zoals het Lloyd Hotel, het Volkshotel of Hotel De Hallen.”
Dit artikel is gesponsord door Interface.