Hoofdkantoor Stedelijk Onderwijs Antwerpen - HUB

De verbouwing van het Hoofdkantoor Stedelijk Onderwijs in Antwerpen is door HUB rigoureus aangepakt. Het bestaande gebouw werd gestript tot op de bestaande constructie. Vervolgens werd een nieuwe, energetisch performante gevel toegevoegd. In combinatie met nachtkoeling en het gebruik van de thermische massa van de betonnen structuur, resulteert dit in een BEN-gebouw.

Toelichting HUB - Het gebouw voor het hoofdkantoor van het stedelijk onderwijs is door zijn positie centraal op de gordel van de Leien gelegen aan één van de belangrijkste stedenbouwkundige structuurelementen en verkeersaders van Antwerpen.

Hoofdkantoor Stedelijk Onderwijs Antwerpen door HUB. Beeld Stijn Bollaert
Beeld Stijn Bollaert

Het ontwerp, dat de volledige reconversie van een bestaand kantoorgebouw uit de jaren ‘70 omvat, zoekt - ondanks de afwijkende morfologie van de bestaande structuur - aansluiting bij de historische bebouwing langs de Leien. Het doet dit door de introductie van een subtiele 3-deling - sokkel, middendeel en bekroning - en van een tussenliggende kroonlijst die de hoogte van de aanpalende gebouwen overneemt.

Het gebouw heeft een publieke laag met onthaal, leercentrum en refter. Samen met de kantoren en het vergadercentrum zorgen zij voor het samenbrengen van alle diensten van het stedelijk onderwijs.

Hoofdkantoor Stedelijk Onderwijs Antwerpen door HUB. Beeld Stijn Bollaert
Beeld Stijn Bollaert

De renovatie bestaat uit enkele heldere ingrepen:

- Het behoud van de bestaande betonnen casco, in combinatie met een nieuwe duurzame gevel uit geprefabriceerde houten invulelementen (ifv. BEN), met een bekleding in licht geanodiseerd aluminium plooiwerk. Er waren strenge beperkingen op de positie van de voorgevellijn. Deze hebben tot een keuze voor maximale isolatiedikte geleid. De bekleding neemt de kleur van de historische gebouwen in natuursteen over
- Flexibele plattegronden rond een centrale kern, in functie van Het Nieuwe Werken. Het gebouw is uitgebreid met een dakverdieping uitgevoerd met een CLT-structuur vanwege de milieuvoordelen en het relatief lage gewicht.
- Aan de achterzijde werd een deel van de bestaande bijgebouwen gesloopt. Het lage parkeergebouw wordt voorzien van een natuurlijk aangelegde daktuin. Deze voorziet in een gedeelde buitenruimte voor de gebruikers van het gebouw, en is hopelijk de aanzet tot de
verdere renaturering van het binnengebied van het stedelijk bouwblok.
- Een nieuwe bekroning op het dak, gerealiseerd in CLT, met publieke vergaderzalen die optimaal kunnen genieten van het uitzicht