Bijzondere gevelpanelen versterken architectuur en zorgen voor dynamiek

Bijzondere gevelpanelen versterken architectuur en zorgen voor dynamiek

Tijdloze architectuur begint met een potloodstreepje. Daarom lieten we ons voor de nieuwste tint in de EQUITONE [tectiva] TE 85 inspireren door grafiet op papier.

EQUITONE gevelpanelen versterken de architectuur van elk ontwerp en geven het een karaktervolle uitstraling. De sporthal in Muntendam en het Rudolf Steinercollege in Amsterdam zijn hiervan goede voorbeelden.

Uitgefreesde sportfiguren geven een unieke dynamiek aan sporthal Muntendam

In de Groningse plaats Muntendam schitteren sportfiguren tegen de gevel van de lokale sporthal. Een fraai concept en het resultaat van een mooie samenwerking tussen architect Van Manen en Zwart en EQUITONE. Foppe Hoekstra, architect bij Van Manen en Zwart uit Drachten, brengt het verhaal achter dit unieke ontwerp.

“De gemeente Muntendam was enkele jaren geleden vastbesloten om de lokale sportaccommodatie te moderniseren. Er waren op dat moment twee sportzalen beschikbaar: één zou worden gesloopt en plaats maken voor een nieuwe zaal, de andere sporthal, in het centrum, diende te worden gerenoveerd. Met Van Manen en Zwart stonden wij in voor een mooi deel van de uitwerking van het project. Ons voorstel was om de kleedruimtes te slopen, waardoor de hal zou worden vergroot.

We wilden voluit gaan voor een moderne look, zeg maar een strakke jas voor het gehele complex”

Daarnaast was er ruimte voor nieuwe kleedkamers, buiten de hal. Op die manier zou het complex een grote sportzaal en kleinere gymzaal omvatten, die ook nog eens als feestzaal konden fungeren. Een leuk extra aandachtspunt was dat er een koppeling bestond tussen de sportzaal en het dorpshuis. Maar dat verbindingsstuk was gewoon een lege ruimte. Wij hebben deze helemaal laten renoveren en ingericht
als sportcafé en ontmoetingsruimte.”

Waarom hebben jullie voor EQUITONE- gevelmaterialen gekozen?

Foppe Hoekstra: “De opzet was om het complex in een duurzamer concept te stoppen: extra isolatie, nieuwe technische installaties, een andere inrichting en interieur … Daarom wilden we ook voluit gaan voor een moderne look, zeg maar een strakke jas voor het gehele complex. Daar horen natuurlijk moderne materialen bij, en het EQUITONE-gamma bood met panelen in betonlook de ideale oplossing. Ze geven een mooi ritme aan het gebouw.”

Wat verder opvalt, zijn de uitgefreesde sportfiguren.

Foppe Hoekstra: Klopt. Het gaat om een sportcomplex. Dat moet een zekere dynamiek uitstralen. We hebben aan Etex profielen van sportfiguren bezorgd en zij hebben die uitgefreesd in de platen. Vervolgens hebben we die platen bij de ingang en op enkele herkenbare plaatsen gehangen. Het zorgt voor een mooi effect.

Kan je nog wat meer vertellen over Van Manen en Zwart Architecten?

Foppe Hoekstra: “Ons kantoor is gevestigd in Drachten en telt om en bij 20 medewerkers. Van Manen en Zwart kan terugvallen op een ruime historie, want het is inmiddels een vierde-generatiekantoor. Als motto hanteren we ‘leven is bouwen en bouwen is samenwerken’. Het gaat er ons niet alleen om mooie gebouwen te ontwerpen, maar ook om bij te dragen tot de oplossing van vraagstukken inzake logistiek, mobiliteit, duurzaamheid. We hebben een erg breed werkveld: privéwoningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen, winkels, overheidsgebouwen. Ook beheren we projecten van A tot Z: van concept, locatiestudie, ontwerpen, bouwvoorbereiding en -begeleiding tot en met toezicht. En we gaan er elke dag opnieuw met veel enthousiasme tegenaan!”

Rudolf Steiner College met een nieuwe, energiezuinige behuizing

Concept en visie

Om het gebouw in Amsterdam uit 1909 geschikt te maken voor zijn nieuwe onderwijsfunctie, onder de naam Rudolf Steiner College, is bij ontwerp en inrichting goed gekeken naar de uitgangspunten van de vrije school. Centraal staat de persoonlijke ontwikkeling van de leerling, waarin denken (hoofd), doen (handen) en gevoel (hart) even belangrijk zijn. In het vernieuwde gebouw werden deze elementen op een evenwichtige manier samengebracht.

De ene vleugel bevat de leslokalen en vertegenwoordigt het hoofd, in de andere – de handen – zijn werk- en atelierruimtes ondergebracht. Het voormalige middendeel is vanwege de slechte constructieve staat gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Dit nieuwe hart verbindt de oude vleugels en fungeert als aula en theater.

Het bladerpatroon van de boom wordt voortgezet in de ruiten.

Architectuur en materialen

Twee van de drie bestaande vleugels bleven intact. Dat was niet zonder risico’s vanwege scheefstand en scheuren als gevolg van een verzakking. Ter versteviging kreeg het gebouw 350 nieuwe stalen buispalen als vervanging voor de oude houten funderingspalen. In het gebouw is ook veel aandacht besteed aan energiezuinigheid en duurzaamheid.

Bij ontwerp en inrichting is goed gekeken naar de uitgangspunten van de vrije school”

Waarom EQUITONE?

Voor de gevelbekleding van de nieuwe middenbouw wilde de architect geen baksteen, maar licht materiaal met weinig onderhoud, dat demonteerbaar is zodat het kan worden hergebruikt. Daar kwam bij dat de architect reliëf in de gevel wilde brengen door zowel te frezen als te snijden, zonder dat er kleurverschil in het materiaal zou optreden. Daardoor zou het bladerpatroon van de boom, dat wordt voortgezet in de ruiten, een bijzonder effect krijgen dat overdag en ’s avonds verschilt. Er werd gekozen voor EQUITONE [tectiva], vezelcement gevelpanelen van Eternit in een natuurlijke aardetint. Om het bladerpatroon goed te kunnen verwerken werden op voorhand wat proefstukken gemaakt, in nauwe afstemming met Eternit.

De uiteindelijke productie was maatwerk. Elk paneel is anders. De panelen zijn onzichtbaar bevestigd door ze te lijmen op een houten ondergrond. Zichtbare schroeven of beugels zouden het ontwerp van de boom immers verstoren. Een voordeel van de EQUITONE-panelen is volgens de architect dat ze niet alleen buiten, maar ook binnen te gebruiken zijn.

“We hebben een aantal meubels en balustrades van dit materiaal gemaakt, zoals de entreebalie en de uitgiftebalie voor de catering.”

Dit artikel is gesponsord door EQUITONE.

De brandveiligheid van de aluminium kozijnen wordt getest.

Esthetisch én brandwerend? De voordelen van aluminium

Vaak wordt gedacht dat het voldoen aan brandveiligheidsvoorschriften ten koste gaat van het esthetische ontwerp. Dat is zeker niet het geval als aluminium wordt gebruikt. Maar de regelgeving voor brandwerendheid is zeer complex. Waar moet je als architect allemaal op letten?

Project Noorderhaven: spelen met eenheid in verscheidenheid

Project Noorderhaven: spelen met eenheid in verscheidenheid

Landmarks van het historische centrum van Zutphen en daarvoor de witte huizen van de IJsselkade. Een karakteristiek beeld. De herontwikkeling van de Noorderhaven blijkt daar perfect bij aan te sluiten. Zo ook bij Kade Noord: 'Verbinding leggen met het karakter van de bestaande, witte gebouwen aan de IJsselkade was het stedenbouwkundig uitgangspunt

Pollux: nieuwe aanbieder op projectmarkt voor hotels en recreatieparken

Pollux: nieuwe aanbieder op projectmarkt voor hotels en...

Pollux breidt haar dienstverlening uit naar de projectmarkt. Het bedrijf gaat hoogwaardige bedden, slaapbanken en zitmeubels leveren aan hotels en recreatieparken, waarmee het inspeelt op de groeiende vraag naar complete interieurinrichtingen binnen de hospitality-sector.

Van plank tot pronkstuk: de rol van Foreco bij het Wolderhuus 

Van plank tot pronkstuk: de rol van Foreco bij het Wolderhuus

Een esthetisch lijnenspel en gebruik van duurzame materialen. Het Wolderhuus in Zuidwolde is een schoolvoorbeeld van moderne houtarchitectuur. Met innovatieve gevelbekleding en een indrukwekkende houten luifel laat dit multifunctionele gebouw zien wat de mogelijkheden zijn van houten gevelbekleding.