Paul de Ruiter renoveerde het huidige gebouw met een zero waste motto. Door het hergebruik van het vijf lagen tellende kantoor uit 2004 is 62 procent CO2 bespaard ten opzichte van een volledig nieuw gebouw. Door de toepassing van diverse duurzame oplossingen zoals zonnepanelen op het dak wordt de uitstoot van het gebouw verder beperkt.
Beeld Ossip van Duivenbode
Het atrium en de buitengevel bestaan volledig uit hoogwaardig geïsoleerd glas waardoor de medewerkers kunnen profiteren van daglicht. De 1,5 meter diepe luifels zorgen voor minder warmte van de zon en geven tegelijkertijd ruimte voor beplanting waardoor men kan genieten van het groene uitzicht. Daarnaast wordt het gebouw optimaal geventileerd wat zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.
Royal HaskoningDHV realiseerde een circulair interieurontwerp en heeft in het project biolaminaat, PET-vilt, circulaire tapijt en isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken toegepast. Ook materialen van Royal FloraHolland zijn hergebruikt, zoals bloemenfusten, afgedankte legborden en profielen van stapelwagens.
Bij de ingang en in de tuin van Floradôme komt een grote diversiteit aan planten die samen met het sedum op de luifels bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit. Binnen in Floradôme is ruim 425 m2 aan planten verwerkt: aan wanden, hangend aan het plafond en in plantenbakken. Door het gevarieerd toepassen van groene eilanden tot groene wanden, krijgt iedere ruimte zijn eigen karakter.
Royal FloraHolland: “Er is veel onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van groen in de werkomgeving. Zo draagt groen niet alleen bij aan het verbeteren van het binnenklimaat, maar heeft het ook een positief effect op het welzijn van de mensen in het gebouw. Je voelt je er gewoon goed bij. En groen past natuurlijk in alle opzichten heel erg goed bij Royal FloraHolland.”