PUUUR IJCE, Amsterdam IJburg - Atelier PUUUR, Amsterdam

Centrumeiland op IJburg Amsterdam is een nieuw opgespoten eiland waarop de komende jaren voor 70 procent zelfbouw woningen worden gebouwd. Het is daarmee de grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam met ruimte voor P.O. en C.P.O. Onlangs werd op het eiland het eerste grootschalige gebouw, PUUUR IJCE door Zelfbouwgroep 'Samen in Amsterdam' en Atelier PUUUR opgeleverd.

Toelichting Atelier PUUUR

Zelfbouwgroep Samen in Amsterdam realiseerde samen met Atelier PUUUR een duurzaam, gasloos woongebouw met 9 grondgebonden gezinswoningen en 16 appartementen. De grondgebonden woningen hebben de voordeur aan de straat. De bewoners ontmoeten elkaar op het gemeenschappelijke dakterras en de gemeenschappelijke woonkamer aan de binnentuin. Het woongebouw is duurzaam en rainproof en heeft een inpandige ondergrondse parkeerkelder.

Beeld Luuk Kramer

PUUUR IJCE vormt de duidelijke kop van een gesloten bouwblok en kijkt uit op één van de groene pleinen. Aan beide zijden sluiten particuliere kavels aan dit kopblok met een formelere uitstraling. Alle bouwblokken staan iets verhoogd ten opzichte van de openbare ruimte, zodat door dit terpprincipe de regenwaterhuishouding op een duurzame manier afgevoerd kan worden naar de wadi’s in de openbare ruimte, die als waterbuffer dienst doen.

Het gebouw heeft een herkenbare, extra hoge plint met een bovenbouwlaag. Aan de straat zijn rondom stadswoningen met voordeuren aan de straat gesitueerd die ontsloten worden door een typisch Amsterdams verhoogde trappenentree. Aan de binnentuin hebben de woningen een daktuin op het dek van de parkeergarage en ruime balkons voor de ochtendzon. De woningen hebben een dubbele oriëntatie. De appartementen worden ontsloten door een portiek met een lift. De gevels zijn opgetrokken in zelfdragende prefabbeton metselwerk delen op een plintverdieping van prefab sierbeton. Grote, verdiepingshoge aluminium ramen bieden uitzicht en zorgen voor veel licht in de woningen.

De gevelkolommen en liggers vormen de basis structuur van de gevels met daarbinnen een variërend spel van vlakinvullingen door de persoonlijke wensen voor de gevelindeling, door het gebruik van terugliggende dichte delen delen metselwerk en verschillende kozijnopeningen.

Beeld Luuk Kramer

Detaillering

Er is veel aandacht besteed aan de gebouw detaillering. Door gebruik te maken van horizontale en verticale metselwerkverbanden en de sierbetonnen ‘gevelknopen’  zijn de naden van de prefab betonelementen uit het zicht weggewerkt en zijn opgenomen in het geheel van het gevellijnenspel.

De gemêleerde Hagemeister sortering “IJburg” is speciaal voor dit project samengesteld en bestaat uit zand- en bruinkleurige bakstenen, die met hun kleur refereren aan het eiland en aan het nabijgelegen stadsstrand. De stenen hebben gesinterde accenten die wat ruwer en donkerder zijn, gecombineerd met gladde delen. De stenen zijn afwisselend met voor- en fusszijde als hoek steenstrip meegestort in de prefab geveldelen. Dit geheel maakt het uiteindelijke karakter van de gevels.

Duurzaamheid

PUUUR IJCE is een duurzaam gebouw met duurzame energievoorziening, is rainproof gebouwd en heeft een epc van 0,1. Het project is gasloos en wordt aangesloten op collectieve grondwarmte en WKO systeem op Centrumeilandniveau. In een later stadium worden alle circa 1500 woningen op het eiland aangesloten op een collectief grondwarmtesysteem, waarbij door middel van warmtekoudeopslag (WKO) de woningen duurzaam van energie zullen worden voorzien. Voor dit systeem zullen grondbuizen gerealiseerd worden van 100 tot 200 meter diepte. De woningverwarming gebeurd door middel van vloerverwarming die ook zorgt voor koeling van de woningen in de zomerperiode.

De puien zijn voorzien van drievoudig isolerende beglazing om de energiebehoefte te verkleinen. De gebouwventilatie gebeurd door middel van een warmteterugwinsysteem.

Op het dak wordt energie opgewekt door middel van zonnepanelen. Daarnaast wordt er drievoudig isolerend glas toegepast en het regenwater wordt opgevangen in een waterbuffer in het gebouw. De daken zijn voorzien van regenwateropvangkratten. Dit regenwater wordt vervolgens gedoseerd teruggegeven aan de wadi’s in de openbare ruimte, om onder andere hiermee de plantsoenen te bewateren. Op deze manier wordt het riool ontlast bij hevige regen en komt de straat niet blank te staan.

Beeld Luuk Kramer

Keuzevrijheid

Het project bevat verschillende woningtypes en oppervlaktes, de aantallen en groottes zijn bepaald aan de hand van bewonersbehoeften. De verschillende woningtypen bestaan uit  stadswoningen met een tuin en/of een groot balkon met een voordeur aan de straat; studio’s en appartementen op de verdiepingen met een groot balkon. De woningen varieren van 50 - 185m2.

Op volgorde van aanmelding is het casco gevuld als een tettris model. De indeling en afwerking van de woningen zijn geheel naar de wens van de bewoners gerealiseeerd. Binnen de dragende structuur van het gevelraster is door de individuele bewoner keuzes het gevelbeeld bepaald als kaderinvullingen.

Centrumeiland

Het Centrumeiland vormt het eerste deel van de tweede fase van IJburg en wordt versneld bouwrijp gemaakt voor zo’n 1500 nieuwe woningen en is gelegen in een prachtige waterrijke omgeving aan het natuurgebied IJmeer, vlakbij strand Blijburg. Centrumeiland wordt een stedelijke woonomgeving met een sfeervol leefklimaat. Het eiland wordt bolvormig aangelegd, de gekozen groenstructuur hangt nauw samen met de rainproof inrichting van de openbare ruimte. Dankzij het hoogteverschil wordt het regenwater via stegen, goten en pleintjes opgevangen in de groene plekken en wadi’s Hiermee krijgt het regenwater een zichtbare en prominente plek in de openbare ruimte.

060-IJCE-PERS-dwars-drsn.pdf

Download