Baahu - SHA (Studio for Healthy Architecture)

MVSA's Mall of the Netherlands heeft sinds 18 maart haar deuren geopend. Een belangrijk onderdeel van De Mall is de versmarkt Fresh, waar diversiteit samenkomt in de vorm van keukens van over de hele wereld. SHA was door Baahu tandoori & curries gevraagd om een ontwerp te realiseren waarin het karakter en roots van het restaurant onderdeel moest zijn van de beleving van de bezoeker. SHA heeft dit bereikt door de bezoeker letterlijk het gevoel te geven dat ze een tandoor binnenlopen...

Toelichting door SHA

Context

Voormalig winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam wordt getransformeerd door MVSA Architects naar ‘Mall of The Netherlands’. Het restaurant genaamd Baahu tandoori & curries bevindt zich in de Fresh. De Fresh is eigenlijk een ruimte waar men diversiteit koestert en inclusiviteit omarmt. De Fresh is een ruimte waar mediterrane versmarkt, Arabische souk, Aziatische supermarkt en oudhollands versstraatje gecombineerd wordt. De Fresh is eigenlijk een overdekt markt waarin je de keuken en delicatessen van de hele wereld kunt proeven. De Fresh is tweeledig. Enerzijds heeft de Fresh een verkennend karakter. Als bezoeker heb je geen idee wat je daar allemaal tegen komt en om die reden ontdek je de nieuwe smaken over de hele wereld. Anderzijds wil men graag de eigen keuken delen met iedereen. In de overdekte markthal presenteert iedereen transparant hoe een gericht wordt voorbereid en deelt graag de recepten. In een interview stelt Louise Fresco dat […] ‘’food is about sharing and enjoying’’ […]. Wat ons aan de Fresh intrigeert is dat het vooral gaat om een ruimte waar verkennen, ontdekken en delen centraal staat. Wij hebben geprobeerd om met ons ontwerp hierop aan te haken.

Concept

Bij het bedenken van het concept hebben wij ons de volgende vraag gesteld: Hoe manifesteert enerzijds de identiteit/karakter van het restaurant zich in het ruimtelijk ontwerp en hoe kunnen we anderzijds aanhaken op het verhaal van de Fresh? In de naam van het restaurant zie je het woord ‘Tandoori’ wat een gerecht betekent.

Een Tandoor is een kleioven dat veel in de Aziatische keuken terugkomt. Tandoor is kuil in de grond of een ton die uit klei bestaat. Hierin worden verse gerechten voorbereid en elke dag verse ‘naan’ brood gebakken. Het is de tandoor wat het restaurant erg uniek maakt in de Fresh. Om die reden hebben wij ervoor gekozen om de tandoori zowel symbolisch als letterlijk centraal te stellen in het ontwerp. Enerzijds manifesteert de binnenzijde van tandoor zich in de kleur compositie en textuur van het interieur. En anderzijds is de tandoor zodanig gepositioneerd in de keuken dat deze zichtbaar is.  Als je een traditionele tandoor letterlijk openbreekt dan zie je aan de binnenzijde de imperfectie. Dat is ook logisch, omdat deze uit klei gemaakt is en op den duur kun je ook de gebruikssporen zien die wij de imperfectie noemen.

Baahu tandoori & curry - SHA

Het gebruik van Mashrabiya in het interieur benadrukken het karakter van restaurant Baahu. Hoewel de oorsprong van Mashrabiya niet echt bekend is wordt deze veel gebruikt in de islamitisch architectuur. Traditioneel worden Mashrabiya vooral gebruikt als afscherming, maar ook binnenshuis worden deze gebruikt als schermen, of ter decoratie van meubels of voor andere delen van interieur. Via deze weg onderscheidt het ontwerp zich ook van de rest in de Fresh en versterkt het karakter van Baahu. De tandoor staat aan de buitenkant van de keuken en beide zijn zichtbaar voor de mensen. Iedereen kan zien hoe hier gekookt wordt en van welke ingrediënten men gebruikt maakt om het gerecht gereed te maken. Verschillende recepten worden elke dag gedeeld via een scherm waarin geïnteresseerde kunnen zien hoe je zelf de gerechten thuis kunt maken. Dit benadrukt dat het restaurant Baahu het verhaal van Fresh waarin verkennen en ontdekken centraal staat omarmt.

Materialiteit

De materialen in dit ontwerp stimuleren enerzijds het abstracte ruimtelijk concept en anderzijds dragen ze bij aan duurzaamheid. De beleving die wij wilden creëren is alsof je een tandoor binnenloopt. In het restaurant Baahu wordt intensief gekookt en de materialen moeten om die reden aan behoorlijk hygiënische zijn. Denk aan onderhoud en schoonmaken. Terzelfdertijd vonden wij het erg intrigerend om de imperfectie van de traditionele tandoor terug te laten komen in het interieur. De uitdaging is eendeels de imperfectie zich manifesteert in de materialiteit en anderdeels moeten deze materialen voldoen aan eisen m.b.t. brandwerendheid en hygiëne. Neem als voorbeeld de wand rechts in het restaurant waarin de bank is geïntegreerd. De wand bestaat uit een houten constructie en de touwen zijn geïmpregneerd. De bank en de andere onderdelen van het interieur is met de hand zodanig behandeld dat je de imperfectie in textuur kunt zien. De textuur van het interieur doet men denken alsof het hier heel lang heeft gestaan. Doordat deze handelingen met hand is gedaan en niet met de machine zijn ze allemaal verschillend en uniek. Bovendien is deze hele wand dynamisch, want hierachter lopen de installaties. Hierdoor kun je de sporen van handeling van mens
terugvinden. De Mashrabiya zie je steeds terugkomen in het interieur, maar als je er van dichtbij kijkt dan zie je de menselijk hand en haar fouten.