Toelichting FAAM Architects
In een bijzonder proces, met de strategie Regeneratief Ontwerpen als leidraad, is een sociaal woonproject gerealiseerd dat optimaal profiteert van de kwaliteiten van de bosrijke omgeving. Hier woont men samen rond collectieve tuinen en zorgt men voor het gebouw, de plek en voor elkaar.
Woningcorporatie Trudo kocht dit landgoed aan om een bijzonder woonmilieu aan de stad toe te voegen en woningbouw in de sociale huur ook op een dergelijke locatie te kunnen ontwikkelen. Het streven is om een actieve woongemeenschap te vormen samen met de bewoners, om een moderne vorm van kloosterleven in de stad tot stand te brengen.
Paviljoens
Het monumentale klooster is qua hiërarchie het belangrijkste gebouw op het terrein, de overige bebouwing verhoudt zich als ondergeschikt hieraan. In de loop der tijd is er in de omringende bebouwing een verscheidenheid aan functies en gebruiken gehuisvest.
Ook nu nog is de bevolking divers: In het hoofdgebouw worden door Trudo lofts verhuurd, in de gebouwen er omheen vindt men een zorgtehuis voor de broeders en andere ouderen, Stichting Sint Annaklooster, een sporthal en zwembad, de stadsakkers, onderwijs, reclassering en verschillende zorginstellingen.
De vernieuwing van de paviljoens is de volgende stap in de herontwikkeling van het landgoed. De gedachte is dat de paviljoens zich telkens op dezelfde ondergeschikte wijze blijven verhouden tot het hoofdgebouw.
Het paviljoen Pannenhoef Leemerhoef was het eerste paviljoen dat getransformeerd werd en waar nieuwbouw aan is toegevoegd. Ook nu wordt uitgegaan van horizontale bebouwing rondom een tweetal patio’s. Het doorwaadbare karakter, de sterke horizontale belijning en de verre doorzichten bleven als thema behouden.
De programmering is in hoofdzaak wonen: 28 studio’s en 1-slaapkamer appartementen. De woningen hebben flexibele plattegronden die op meerdere manieren ingedeeld en uitgewisseld kunnen worden, en hebben allen een gevel zowel aan een patio als uitkijkend op de omliggende bosrand.
Materiaalgebruik
Met name op het gebied van materiaalgebruik onderscheidt Pannenhoef Leemerhoef zich. Zo werden uit het oude paviljoen diverse materialen gewonnen en één op één toegepast in de nieuwbouw.
De bouwdelen die nieuw voorzien werden zijn kritisch geselecteerd op hun hernieuwbare karakter en kleine footprint. Het gehele casco van dragende vloeren en wanden werd volledig opgetrokken uit massief hout (CLT). Daarmee is het één van de eerste CLT-appartementengebouwen in Nederland.