Pixel, Abu Dhabi - MVRDV

Het innovatieve, multifunctionele complex Pixel bestaat uit zeven gebouwen met daarin 525 appartementen. Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich winkels, kantoren en andere voorzieningen. Het ontwerp van MVRDV voor ontwikkelaar IMKAN is sterk gericht op sociale interactie en buitenleven.

Toelichting MVRDV | Beeld Jon Wallis

Een centraal, publiek toegankelijk plein vormde het uitgangspunt waar omheen de gebouwen zijn gegroepeerd. Doordat de torens, die in totaal 85.000 m2 tellen, elk een eigen kleurenprofiel hebben en op de onderste verdiepingen uitkragende terrassen en erkers hebben, ontstaat een beschut en dorpsachtig gevoel. De betegelde zonneschermen zijn uitgevoerd in 14 pasteltinten, geïnspireerd op de glans van parels.

Pixel is het eerste voltooide project van het Makers District, een groot project op Abu Dhabi's Reem Island dat het nieuwe hart van Abu Dhabi vormt. Dit eiland moet de creatieve tegenhanger worden van Saadiyat Island. MVRDV’s ontwerp is een reflectie op het kosmopolitische karakter van het Makers District. De gekozen vorm geeft Pixel een sterke eigen identiteit. Door de focus op buitenleven en sociale interactie, onderscheidt dit project zich van de andere wooncomplexen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Beeld Jon Wallis
Beeld Jon Wallis

Het project vormt het middelpunt van het Maker’s District. Door de zeven torens aan de rand van het terrein te plaatsen, ontstaan er nieuwe verbindingen met de rest van de wijk en het strand, en optimale schaduw op het plein dat het sociale hart van Pixel vormt. Door de restaurants, cafés en winkels op de begane grond te plaatsen en een sportschool, medische kliniek, voorschools onderwijs en kantoren op de verdieping erboven is Pixel de hele dag door levendig.

De gevels aan de pleinzijde versterken het gevoel van levendigheid. Ook omdat de torens naar beneden toe ‘afbrokkelen’ in pixels, uitkragingen van terrassen en erkers die zorgen voor een connectie met het plein eronder. Pixel stimuleert het buitenleven en moedigt bewoners aan om in de koelere maanden van het jaar deel te nemen aan de activiteiten op het plein. Water en groen helpen het microklimaat op het plein te koelen, wat zorgt voor een aangenamere buitenomgeving. Er worden geplande groene daken toegevoegd aan de bovenkant van de torens. Het leven in de appartementen boven vermengt zich met het leven op het plein.

De gebruikte materialen versterken de eigen identiteit; deze zijn bescheidener dan de gebruikelijke luxe esthetiek van Abu Dhabi. De oestervorm is een referentie naar het erfgoed van Abu Dhabi, waar ontwikkelingen vaak een harde buitenkant hebben die in zich een delicate parel herbergen. Bij Pixel bestaan de buitengevels uit betonnen panelen met een grafisch patroon geïnspireerd op oesterschelpen, ontworpen door Nicole Martens. Tussen de torens geven de schaduwschermen aan het centrale plein, bekleed met tegels in 14 verschillende pasteltinten, de indruk van een parel in een schelp. Elke toren heeft een eigen kleurprofiel in het interieur en dit is ook zichtbaar in de bewegwijzering in de ondergrondse parkeergarage.

Beeld Jon Wallis
Beeld Jon Wallis

De 525 appartementen verschillen in afmetingen, variërend van studio's tot ruime woningen met drie slaapkamers en zijn daarmee geschikt voor verschillende typen bewoners. De appartementen zijn gerangschikt op een manier die de diversiteit viert, duurdere en meer betaalbare ruimtes zijn samengevoegd. Het levendige plein plus alle voorzieningen maken het aantrekkelijk om ook op de lagere niveaus te wonen. Het project bevordert de interactie tussen mensen met een verschillende achtergrond, van expats tot inwoners van Abu Dhabi, van grote gezinnen tot alleenstaanden.

MVRDV_Pixel_Diagrams

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.