Beeld Stefan Ruiz
Beeld Stefan Ruiz
Beeld Stefan Ruiz
Beeld Stefan Ruiz
Beeld Stefan Ruiz
Beeld Stefan Ruiz
Beeld Stefan Ruiz
Beeld Stefan Ruiz
Beeld Stefan Ruiz

Interieurontwerp Sotheby's Maison, Hong Kong - MVRDV

MVRDV heeft een nieuwe locatie voor het bekende veilinghuis Sotheby's ontworpen. Het is de transformatie van een drukbezocht onderdeel van het Landark Chater, een winkelbestemming voor luxeproducten in Hong Kong.

Toelichting MVRDV | Beeld Stefan Ruiz

Het interieurontwerp is geïnspireerd door het Taoïsme en heeft twee verschillende sferen. De lichte bovenverdieping is een galerie met een aanbod aan kunstwerken gecureerd door Sotheby’s. De benedenverdieping heeft een indrukwekkende ruimte voor een immersieve en persoonlijke ontmoeting met kunstobjecten.

Het nieuwe Sotheby’s Maison bevindt zich op de hoek van Chater Road en Pedder Street, in het hart van Hong Kong. Dankzij voetgangersroutes op meerdere niveaus die typisch zijn voor Hong Kong, zal het merendeel van 1.3 miljoen jaarlijkse bezoekers aan winkelgebied Landmark Chater het Sotheby’s Maison betreden op de eerste verdieping via luchtbruggen en liften vanaf het straatniveau.

Beeld Stefan Ruiz
Beeld Stefan Ruiz

Het concept brengt zeven voorheen losstaande winkelruimtes op de eerste verdieping samen tot vijf ‘salons’ met één coherent ontwerp. Elke salon heeft een eigen focus en bevat kunstwerken en luxeproducten voor de directe verkoop. Op dezelfde verdieping opent binnenkort een café om de toegankelijkheid van het Sotheby’s Maison te vergroten voor een breed publiek.

De flexibele witte ruimtes van de salons worden aangevuld met natuurlijke materialen als walnoot en marmer, samen met accenten van champagne gekleurd staal en blauwtonen, geïnspireerd op het DNA van Sotheby’s. De eerste verdieping heeft een open, ononderbroken ruimte die aanmoedigt om het pand te ontdekken. Het ontwerp creëert een doorloop door de verschillende salons, waardoor het Maison een van ’s werelds meeste publieke kunst- en cultuurhubs wordt.

Beeld Sotheby's
Beeld Sotheby's

Het aanbod van Sotheby’s Azië onderzoekend, werd het ontwerpteam geïnspireerd door de Gongshi. Dit type kalksteen is een vereerd object uit de Chinese cultuur dat harmonie met de natuur, aanpassingsvermogen en verandering symboliseert. Het is een uitdrukking van de Tao en was de inspiratie voor het trappenhuis van het Maison. De trap wordt omgeven door
gelaagd hout voor een natuurlijke uitstraling. Het trappenhuis fungeert als een sfeervolle toegangspoort tussen de twee verdiepingen.

Taoïstische tradities worden voortgezet op de begane grond. Deze benedenverdieping heeft een meer intiem, donker en organisch karakter om vertrouwelijke afspraken van het veilinghuis te faciliteren. De hoofdruimte heet de Grotto en biedt een multifunctionele plek voor evenementen van Sotheby’s zoals exposities en veilingen. Aangrenzend aan de Grotto zijn twee privéruimtes met de namen Sanctum en Pantheon. Deze kamers hebben ingangen van gelaagd hout, een voortzetting van het trappenhuis. De muren van de kamers hebben donkere tinten bordeauxrood en antraciet. Door de meditatieve sfeer en gewelfde plafonds tot zes meter hoogte zijn de kamers een speciale plek om kunst te bekijken.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.