3D-software: één wijziging en alle tekeningen worden aangepast
Schalkstad Zuidstrook in Haarlem, ontworpen door LEVS architecten in Archicad Beeld: SURREND3R
Gesponsord

3D-software: één wijziging en alle tekeningen worden aangepast

Het zijn drukke tijden voor architecten. Toch is er winst te behalen. 3D-Modelleren voor architecten heeft veel voordelen, vertelt Michelle Vrolix, BIM-consultant bij KUBUS. "Het werken met 3D-modellen is veel zorgvuldiger en sneller dan het werken met 2D-software. Architecten winnen hier veel tijd mee."

Eén van de grote voordelen van modelleersoftware is dat een wijziging in het model meteen in alle tekeningen wordt doorgevoerd. “Je hoeft een aanpassing maar op één plek te doen,” vertelt Vrolix. “Als iets bijvoorbeeld wijzigt in het grondplan, dan worden de aanpassingen ook meteen in de andere tekeningen doorgevoerd, zoals doorsnedes en gevels. Bij 2D-software staan de tekeningen los van elkaar waardoor veel meer handmatig werk nodig is. Bij 3D-software is alles gelinkt aan het 3D-model. En dat is een groot verschil.”

Het 3D-model wordt uitgewisseld met de verschillende bouwpartners en dat zorgt weer voor minder fouten op de bouwplaats, en dus minder faalkosten. “Op het einde van de rit worden alle modellen samengevoegd en gecontroleerd. Je krijgt dan een allesomvattend gebouwmodel, waardoor je meteen ziet waar het fout kan gaan tijdens de bouw. Deze fouten worden er nu op voorhand uitgehaald. Hierbij spreken we van BIM.”

Modelleersoftware voor én door architecten

In haar rol als BIM-consultant bij KUBUS geeft Michelle (potentiële) klanten demo’s van Archicad. “Deze software is gemaakt voor en door architecten, wat ervoor zorgt dat het heel grafisch is. Architecten zijn vaak visueel ingesteld en daar speelt Archicad perfect op in. De software is ook erg gebruiksvriendelijk en intuïtief mede door de speciale tools,” zegt Vrolix.

Door een 3D-scan te importeren heb je meteen goed inzicht in de basisstructuur van een pand.”

De renovatietool is zo’n gewaardeerde tool binnen Archicad. Vrolix vertelt dat het beter inzicht geeft in de bestaande ten opzichte van de beoogde staat van een project. “Archicad biedt zelfs de mogelijkheid om een 3D-scan, of een puntenwolk, te importeren waardoor je meteen goed inzicht hebt in de basisstructuur van een pand. Op basis daarvan kan het project eenvoudig gemodelleerd worden.”

De Teamwork tool wordt binnen Archicad ook veel gebruikt, voornamelijk door grotere bureaus. “Zij willen vaak dat meerdere personen in één model kunnen werken. Teamwork biedt deze mogelijkheid, wat ideaal is bijvoorbeeld om tijdelijke drukte op te vangen. Zo kunnen collega’s elkaar eenvoudig helpen bij het halen van een deadline.”

Overstappen op 3D-software bespaart tijd én geld

Overstappen op 3D/BIM-software

De bouwsector draait op volle toeren en architecten hebben overvolle agenda’s. Hierdoor staat de overgang naar nieuwe software vaak niet hoog op de agenda. Vrolix merkt op dat veel architecten die de overstap naar 3D nog niet hebben gemaakt, leunen op het gemak van wat al bekend is. “Ze hebben vaak een bepaalde werkmethodiek en dan lijkt het voordeliger om die geoliede machine door te laten lopen. Overschakelen op 3D vraagt de beginfase tijd en moeite, maar is de investering zeker waard.”

Om de overgang soepel te laten verlopen, geeft KUBUS basiscursussen van Archicad. In deze cursus wordt het hele pakket van a tot z doorlopen, waarna je er meteen mee aan de slag kan. “De cursus is heel praktijkgericht. Het is de bedoeling dat iedereen de software helemaal in de vingers krijgt, zodat de voordelen van Archicad snel benut worden,” aldus Vrolix. “Een bureau dat overstapt zit gemiddeld binnen twee tot drie maanden weer op de ‘oude’ ontwerpsnelheid. De investering is het dus meer dan waard.”

Benieuwd hoe andere architecten Archicad ervaren?

Onder de naam Architects in Ctrl delen bureaus die met Archicad werken hun ervaringen. De verschillende casestudies en online sessies geven je een duidelijk beeld van de software.

Dit artikel is gesponsord door Kubus.

Het project Stepstone aan de Zuidas (foto: Ossip van Duivenbode) Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Stepstone: innovatieve sociale hoogbouw op de Zuidas met Archicad

Met eyecatchers zoals een sportdak op 80 meter en een dubbelhoge lounge aan de straat is Stepstone een bijzonder project van LEVS architecten. Minstens zo speciaal is de aard van het project: sociale, betaalbare hoogbouw op de normaal peperdure Zuidas in Amsterdam. Architect en partner Surya Steijlen vertelt over Stepstone en de rol van Archicad daarbij. 'Met Archicad hebben we Stepstone vanaf dag één volledig in 3D uitgetekend.' 

Profiteren van BIM: 'Je moet er gewoon mee beginnen'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Profiteren van BIM: 'Je moet er gewoon mee beginnen'

Je zou denken dat BIM (Building Information Modeling) inmiddels zo ingeburgerd is dat de hele bouwketen er gebruik van maakt. De praktijk is weerbarstiger, zo wordt duidelijk tijdens een webinar dat Kingspan hierover organiseert. Waarom zouden bedrijven met BIM moeten starten?

Architectuur wordt weer leuk met BIM!Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Architectuur wordt weer leuk met BIM!

Dit jaar viert KUBUS dat de organisatie 25 jaar distributeur is van BIM-software Archicad. Het succes van Archicad is makkelijk te verklaren. "Het is software die ontwikkeld is door architecten," vertelt Ronald De Graan. "Voor sommige producten zijn wij distributeur, maar wij ontwikkelen zelf ook BIM-software."

Jill Hofbauer, Debbie Visser en algemeen directeur Pieter Sitsen van Architectenbureau KOW. Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Een 'volledig gevulde schoenendoos' met bedrijfssoftware

Architectenbureau KOW heeft flinke stappen gezet in de automatisering van cruciale onderdelen van haar bedrijfsvoering. "De software van AFAS daagt je uit om continu te blijven nadenken over je processen."