Profiteren van BIM: 'Je moet er gewoon mee beginnen'

Profiteren van BIM: 'Je moet er gewoon mee beginnen'

Je zou denken dat BIM (Building Information Modeling) inmiddels zo ingeburgerd is dat de hele bouwketen er gebruik van maakt. De praktijk is weerbarstiger, zo wordt duidelijk tijdens een webinar dat Kingspan hierover organiseert. Waarom zouden bedrijven met BIM moeten starten?

Het webinar op dinsdag 28 maart is de derde in een reeks van vijf die Kingspan Geïsoleerde Panelen organiseert. De webinars gaan over actuele ontwikkelingen in de bouw met als doel kennis en ervaringen met elkaar te delen. Het onderwerp op 28 maart is BIM.

Stappen maken met BIM

Om de voordelen van BIM echt goed te benutten, is het van belang dat alle bouwpartners in een project gebruikmaken van deze manier van digitaal modelleren en samenwerken, of nu gaat om architecten, aannemers, installateurs of leveranciers. Dat betoogt Merlijn van Leeuwen, oprichter en eigenaar van BIMgeneration, een bureau dat bedrijven helpt bij het implementeren van BIM of de BIM-coördinatie verzorgt bij bouwprojecten. “Als je stappen wilt maken op het gebied van BIM, moet je wellicht afscheid nemen van bepaalde bouwpartners die niet mee willen in zo’n digitaal proces.”

Van Leeuwen is een van de sprekers bij het Kingspan-seminar op maandag 28 maart, van 11.00 tot 11.45 uur. Ook Yvonne Hoogenboom (BIM-engineer Heembouw), Ricardo Cancedda (senior modelleur Heembouw Architecten), Thijs van Herpen (directeur BIMnD Nederland) en Evert Kraaima (manager Technical Services & Facades Kingspan Geïsoleerde Panelen) zijn aanwezig om trends op het gebied van BIM te bespreken. Yvonne Hoogenboom en Ricardo Cancedda vertellen over de manier waarop Heembouw en Heembouw Architecten met BIM werken en welke uitdagingen zij daarbij tegenkomen.

Kijk voor meer informatie over het webinar ‘BIM: nu en in de toekomst’ en inschrijven op de website van Kingspan.

Grote verschillen

Binnen de bouwsector bestaan grote verschillen als het gaat om het gebruik van BIM, ziet Merlijn van Leeuwen. Waar het ene bedrijf nog helemaal niet begonnen is, heeft de ander standaard twee opleveringen van een project of gebouw; eerst een virtuele in BIM en uiteindelijk na de realisatie ook de fysieke.

Bimmen gaat niet vanzelf

Ook als ‘bimmen’ wel gebeurt bij een bouwproject gaat dat niet vanzelf. Het vergt goede afstemming in het eigen bedrijf en met de betrokken bouwpartners. Volgens Van Leeuwen is het belangrijk dat betrokken partijen goed voor ogen houden welke doelen ze willen bereiken, hoe de taakverdeling geregeld is en hoe ze op een gestructureerde manier gegevens gaan uitwisselen. “Anders moet je iedere keer weer het wiel opnieuw uitvinden.”

Minder fouten

Nog te vaak laten bedrijven zich leiden door de waan van de dag, merkt hij. “Ze hebben werk genoeg en zien geen noodzaak om met BIM te starten. BIM zien ze vooral als vertragingsfactor of als kostenpost die hun prijzen nodeloos omhoog brengt. Ze hebben geen oog voor de voordelen: minder fouten, minder faalkosten en een efficiënter bouwproces. Ook dat soort voordelen leveren weliswaar geld op, maar zijn minder makkelijk te kwantificeren.”

Kosten doorschuiven

De consequentie is wel dat bedrijven die uitgespaarde kosten dan in feite bij anderen neerleggen, zegt Van Leeuwen. “Nu kunnen ze nog ongestraft zeggen: ik ben de goedkoopste.” BIMgeneration moet geregeld 2D-tekeningen die andere bedrijven aanleveren omzetten in een 3D-model. “Dat vertalen naar mijn model kost mij veel tijd.” Het is wel noodzakelijk, want 2D is vaak niet exact genoeg en laat veel ruimte over voor onduidelijkheden, zeker bij complexere projecten. Van Leeuwen: “Als een installateur alleen maar in 2D werkt, zie ik bijvoorbeeld nog niet waar sparingen moeten komen in de aanzet van een wand.”

Financiële prikkel

BIMgeneration berekent de kosten van het vertalen van 2D naar 3D inmiddels ook door en Van Leeuwen verwacht dat steeds meer partijen dat voorbeeld zullen volgen. Zo’n financiële prikkel kan de achterblijvers stimuleren om toch met BIM aan de slag te gaan.

Leren van fouten

Uiteindelijk is ook een kwestie om er gewoon mee te beginnen, denkt Van Leeuwen. Dat ziet hij zelfs bij de medewerkers in zijn eigen bedrijf, die ervaring nodig hebben om zich te ontwikkelen tot BIM-specialist. “Je moet het toch een keer fout gedaan hebben om ervan te leren.” Dat geldt voor iedereen die start met BIM ook. Daar komt bij dat er genoeg mogelijkheden zijn om hulp te krijgen. De BIM-wereld met al zijn expertgroepen en kennisplatforms is erg behulpzaam, is de ervaring van Van Leeuwen. “Als de wil er is, dan lukt het echt wel.”

Meer betrokkenheid

Wat in zijn ogen ook kan helpen om BIM verder te brengen, is meer betrokkenheid van opdrachtgevers en eindgebruikers bij het eindresultaat. Dat gaat verder dan een opgeleverd gebouw. “Kijk ook naar zaken als kwaliteit en de mogelijkheden van beheer en onderhoud en toekomstig hergebruik van materialen”, adviseert hij. “Door gebruik te maken van BIM kun je daar betere keuzes in maken. BIM is immers niet alleen een ontwerpinstrument, maar kan van nut zijn in de hele levenscyclus van een gebouw: van ontwerp, bouw, exploitatie, eventuele renovatie tot demontage. Dan moet je die data natuurlijk wel op orde hebben.”

Meer informatie over het webinar en inschrijven is te vinden op de website van Kingspan.

Dit artikel is gesponsord door Kingspan.

Het project Stepstone aan de Zuidas (foto: Ossip van Duivenbode)

Stepstone: innovatieve sociale hoogbouw op de Zuidas met Archicad

Met eyecatchers zoals een sportdak op 80 meter en een dubbelhoge lounge aan de straat is Stepstone een bijzonder project van LEVS architecten. Minstens zo speciaal is de aard van het project: sociale, betaalbare hoogbouw op de normaal peperdure Zuidas in Amsterdam. Architect en partner Surya Steijlen vertelt over Stepstone en de rol van Archicad daarbij. 'Met Archicad hebben we Stepstone vanaf dag één volledig in 3D uitgetekend.' 

Schalkstad Zuidstrook in Haarlem, ontworpen door LEVS architecten in Archicad
Beeld: SURREND3R

3D-software: één wijziging en alle tekeningen worden aangepast

Het zijn drukke tijden voor architecten. Toch is er winst te behalen. 3D-Modelleren voor architecten heeft veel voordelen, vertelt Michelle Vrolix, BIM-consultant bij KUBUS. "Het werken met 3D-modellen is veel zorgvuldiger en sneller dan het werken met 2D-software. Architecten winnen hier veel tijd mee."

Architectuur wordt weer leuk met BIM!

Architectuur wordt weer leuk met BIM!

Dit jaar viert KUBUS dat de organisatie 25 jaar distributeur is van BIM-software Archicad. Het succes van Archicad is makkelijk te verklaren. "Het is software die ontwikkeld is door architecten," vertelt Ronald De Graan. "Voor sommige producten zijn wij distributeur, maar wij ontwikkelen zelf ook BIM-software."

Jill Hofbauer, Debbie Visser en algemeen directeur Pieter Sitsen van Architectenbureau KOW.

Een 'volledig gevulde schoenendoos' met bedrijfssoftware

Architectenbureau KOW heeft flinke stappen gezet in de automatisering van cruciale onderdelen van haar bedrijfsvoering. "De software van AFAS daagt je uit om continu te blijven nadenken over je processen."