15 april: de Architect x Pakhuis de Zwijger over 'Vakmanschap, van vroeger voor straks'
V.l.n.r. Ivar van der Zwan, Christina Eickmeier, Anja Verdonk, Francine Houben, Jan Peter Wingender en Marita Bijlsma

15 april: de Architect x Pakhuis de Zwijger over 'Vakmanschap, van vroeger voor straks'

Op dinsdag 15 april organiseert de Architect weer een nieuwe avond in Pakhuis de Zwijger waarin we de printeditie tot leven brengen. Centraal staan het vakmanschap van de architect en de traditionele bouwmethodes die een comeback maken in de architectuur. Jan Peter Wingender, Ivar van de Zwan, Anja Verdonk, Christina Eickmeier, Marita Bijlsma en Francine Houben komen spreken.

In een wereld waar massaproductie en wegwerpartikelen de norm zijn, maakt traditioneel vakmanschap een sterke comeback. Bouwen met baksteen is terug van weggeweest, maar ook hout, stro, kalkhennep en leem vinden steeds vaker hun weg naar de bouw. Hierdoor herleven eeuwenoude technieken en wordt erfgoed geherwaardeerd.

Tegelijk maken moderne technieken de toepassing van traditionele bouwmaterialen – met veelal een veel lagere CO2-uitstoot dan beton, staal en kunststof – zo efficiënt en duurzaam mogelijk.

De nieuwe printeditie van de Architect staat helemaal in het teken van traditioneel vakmanschap. Op 15 april brengt de redactie de inhoud tot leven.

Het programma

Jan Peter Wingender (Office Winhov) opent de avond met zijn visie op de toepassingen van baksteen. Waarom is de baksteen al eeuwen populair in de Nederlandse architectuur en in hoeverre is het een duurzaam bouwmateriaal?

Waarna Ivar van der Zwan (Workshop Architecten) Erasmusveld presenteert, een innovatief project met een zelfdragende baksteengevel.

Volgens Christina Eickmeier (Chrith Architects) is low-tech ontwerpen, dus met traditionele bouwtechnieken, de toekomst. Tijdens de avond presenteert ze het onderzoek naar biobased bouwen dat ze samen met landschapsarchitect Emma Diehl doet aan de hand van voorbeeldstellende projecten in de regio Parijs. 

Anja Verdonk (Natrufied Architecture) presenteert haar onderzoek naar Japans Haver als hoogwaardige dak- en gevelbekleding en Marita Bijlsma (Atelierfront) vertelt over haar ontwerp van een biobased particulier woonhuis in de polder tussen Utrecht en Zeist.

De avond wordt afgesloten met een presentatie van Francine Houben (Mecanoo) over de renovatie van De Nederlandsche Bank. Nu het geld en goud is verhuisd, wordt het hermetisch gesloten gebouw geopend voor Amsterdammers, schoolklassen en toeristen.

Mecanoo bracht op innovatieve wijze de transparante hoeken terug in de gevels en zette tegelijk een eigentijdse stempel op het interieur.

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur

Floortje Keijzer (1978) is sinds januari 2023 vakredacteur bij de Architect. Ze studeerde in 2006 af als architect aan de TU Delft en in 2012 summa cum laude als architectuurhistoricus aan de VU Amsterdam. Voordat ze in 2008 haar eigen bureau oprichtte in Amsterdam, werkte ze onder meer voor OMA en Studio JVM. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten en het gebruik van oude typologieën en traditionele biobased materialen in een moderne vorm.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl