Digimagazine podcastreeks Biobased bouwen

Digimagazine podcastreeks Biobased bouwen

Biobased bouwen is hot, toch doet bijna niemand het. Hoe doe je het wel? En wat als je gebouw een voor een kwart biobased is, ben je dan ook goed bezig? Of moet je altijd all the way gaan? Om antwoorden te vinden op deze vragen spraken Merel Pit en Tracy Metz met pioniers die bouwen met plantaardige materialen.

Gaandeweg deze podcastreeks werden Tracy Metz en Merel Pit steeds enthousiaster. Met elke podcastaflevering groeide de bewondering voor de moedige mensen die zich met biobased bouwen bezighouden. Het mag dan wat geitenwollen sokkenachtig klinken, maar dat is het al lang niet meer.

Bouwen met hout is duurzaam en kan heel snel, zo leerden Tracy en Merel tijdens de gesprekken die we hielden voor de podcastreeks. Hout is bijvoorbeeld een ideaal materiaal voor prefabricage. De bouwtijd kan aanzienlijk worden verkort als al tijdens de planvorming de zaagmachines aan het werk kunnen worden gezet. Enige hobbel in de weg is de regelgeving. Want voor een bouwvergunning zijn de uiteindelijke bestektekeningen nodig. Als je dan pas gaat produceren, is alle tijdwinst in een klap weg.

Ook werd verteld dat er naast hout nog veel meer plantaardige materialen de toekomst hebben, zoals hennep, bamboe, lisdodde en vlas. Het verbouwen hiervan is ook nog eens een mooi alternatief zijn voor boeren die vee houden. Zo groeit de hennep die nodig was voor het gemeentehuis van Voorst in Twello in negentig dagen op een stuk grond van 13,5 hectare.

Kortom, over biobased bouwen is de toekomst. In de podcastreeks is het laatste woord erover nog niet gezegd, maar het is een mooi begin.

Ga naar het online magazine

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.