Wat zijn de voordelen van ontwerpen met kalkzandsteen?

Wat zijn de voordelen van ontwerpen met kalkzandsteen?

Wist je dat de producten van Calduran kalkzandsteen al meer dan 100 jaar worden toegepast in de bouwwereld? Dat meer dan de helft van de woningen in kalkzandsteen wordt gebouwd? En dat in een wereld waar we steeds meer praten over 'we moeten kiezen voor prefabricage'.

Ten onrechte wordt kalkzandsteen vaak geassocieerd met een traditioneel bouwsysteem. Het klopt dat het product in de basis al sinds 1900 bestaat maar het is ook sterk doorontwikkeld tot een volwaardig lego-bouwsysteem. Kijk je naar de voordelen, dan zijn er genoeg redenen te benoemen waarom je kalkzandsteen juist in je ontwerp wilt toepassen.

Duurzaamheid

Is het van belang dat het gebouw wordt voorzien van een groen keurmerk? Uit een onderzoek van het onderzoekbureau NIBE, blijkt dat kalkzandsteen het meest duurzame wandsysteem is. Daarom zijn onze kalkzandsteenproducten voorzien van het DUBOkeur. Dit betekent dat wij in de toepassing van dragende en niet-dragende wanden voldoen aan de door NIBE gestelde eisen voor het voeren van het DUBOkeurmerk.

Terwijl kalkzandsteen van zichzelf al een heel natuurlijk en duurzaam product is, blijven we het product doorontwikkelen. Ook op het gebied van circulariteit maken we stappen. Sinds begin 2021 bouwen we projecten met circulaire kalkzandsteen. Op de webpagina Caldubo Elementen vind je meer informatie over de eerste ervaringen.

Kostenefficiënt

Duurzaam bouwen is leuk, maar hoe maak je het ook kostenefficiënt voor de opdrachtgever? Op initiatief van het VNK zijn de kosten en milieuprestaties van bouwen in kalkzandsteen met andere bouwsystemen vergeleken. Uit het onderzoek komt naar voren dat de toepassing van kalkzandsteen voor het bouwen van woningen de meest economische en meest duurzame keuze is. Gemiddeld bespaar je  €5000 euro per woning. Ook de benodigde bouwsnelheid met kalkzandsteen is vergelijkbaar of zelfs sneller dan andere materialen.

Het onderzoeksrapport met meer informatie over de onderzoeksresultaten vind je op de website van het VNK natuurlijkbouwen.nl.

Flexibiliteit

Is vormgeving belangrijk voor de opdrachtgever? In combinatie met diverse steen-, blok- en elementenafmetingen zijn kalkzandsteencasco’s in verschillende vormen te maken en is er geen repetitie benodigd. Neem bijvoorbeeld het appartementencomplex in de vorm van een peer in Amsterdam of het project de Zandroos in Diever.

Voor elke wand worden de elementpasstukken apart gemaakt en de tekenkosten zijn ten opzichte van de totale wandkosten van ondergeschikt belang. Zelfs een ontwerp van een enkele woning kan met het elementensysteem worden gemaakt.

Heb je te maken met een hoogbouwproject? Met de juiste toepassing is het bouwen tot 11 bouwlagen in kalkzandsteen mogelijk. Voor de woontoren ‘De Troubadour’  heeft onze afdeling Techniek en Advies samen met de hoofdconstructeur een kalkzandsteen hoofddraagconstructie ontworpen.

Leefcomfort

Tenslotte is het leefcomfort voor de toekomstige bewoners belangrijk. Geluidsisolatie, warmteaccumulatie en het ademend vermogen zijn onderdelen die het verschil maken in het leefcomfort van de bewoner. Voor het behalen van een goede geluidsisolatie is aandacht voor de detaillering van groot belang. Want een juist detaillering bij het dak kan het verschil maken tussen een prettige (slaap)ervaring of ergernis.

Daarnaast biedt kalkzandsteen, ten opzichte van andere bouwsystemen, het voordeel dat het vocht  kan opnemen en vocht kan afgeven. Deze eigenschap zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Dit principe wordt o.a. benoemd in het referentieproject kalkzandsteen biedt mogelijkheden voor IQ-gevel.

Daarom ontwerpen met kalkzandsteen! Benieuwd hoe wij u verder kunnen ondersteunen in uw ontwerpproces? Zie onze kennispagina voor architecten op www.calduran.nl onder kennisbank of neem contact op met onze afdeling Techniek & Advies +31 (0)341 464 004. 

Dit artikel is gesponsord door Calduran.

Gebeurtenissen versnellen innovaties voor bouwmaterialen

Gebeurtenissen versnellen innovaties voor bouwmaterialen

Dat externe omstandigheden innovaties versnellen is van alle eeuwen. Bewustwording alleen is vaak niet voldoende, er is meer druk nodig om zaken in beweging te zetten. De energiecrisis en oorlog leidt ook tot structurele, positieve veranderingen. Niet alleen in nieuwe energievormen maar ook in andere productvormen. Dat ervaart ook MBI De Steenmeesters, Nederlands grootste producent van ongewapende bouwmaterialen voor straat en gevel.

Reststoffen als grondstof voor nieuwe circulaire keukens

Reststoffen als grondstof voor nieuwe circulaire keukens

Reststoffen gebruiken als grondstof voor nieuwe producten, dat is de gedachte achter het circulaire keukenproces van Keller Keukens. Door de komst van dit proces wordt er bijgedragen aan het maatschappelijke doel om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Om dit te realiseren werkt Keller Keukens samen met verschillende organisaties, zoals De Kok Bouwgroep. Zij zijn verantwoordelijk voor een belangrijk onderdeel in het circulaire keukenproces, namelijk het demonteren van oude keukens en de eerste sortering van de reststoffen.

Quooker: verduurzaming in de keuken

Quooker: verduurzaming in de keuken

Dat duurzaamheid enorm belangrijk is hoeven we niet meer uit te leggen. Ook in de keukenbranche zet die ontwikkeling zich verder voort. Naast het gebruik van duurzame materialen in keukens wordt apparatuur ook steeds duurzamer en zijn er volop mogelijkheden om energie te besparen. De kraan speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van je keuken, legt salesmanager Sjaak Smit van Quooker uit.

E-Board gevelsysteem: een meerwaarde voor de architect en alle betrokkenen in het bouwproces

E-Board gevelsysteem: een meerwaarde voor de architect en alle...

De bouwsector omarmt E-Board steeds vaker en dat gaat nog veel meer worden. E-Board, een lichtgewicht totaalgevelsysteem van isolatieplaten met daarop baksteenstrips gemonteerd, neemt een steeds belangrijkere plaats in naast het traditionele metselwerk. Voor de architect biedt E-Board een grote mate van vrijheid in het ontwerpen van gevels.