E-Board gevelsysteem: een meerwaarde voor de architect en alle betrokkenen in het bouwproces

E-Board gevelsysteem: een meerwaarde voor de architect en alle betrokkenen in het bouwproces

De bouwsector omarmt E-Board steeds vaker en dat gaat nog veel meer worden. E-Board, een lichtgewicht totaalgevelsysteem van isolatieplaten met daarop baksteenstrips gemonteerd, neemt een steeds belangrijkere plaats in naast het traditionele metselwerk. Voor de architect biedt E-Board een grote mate van vrijheid in het ontwerpen van gevels.

‘Het E-Boardsysteem biedt antwoord op dilemma’s die we zien in de maatschappij en de bouwsector, zoals energiebesparing, woningschaarste, materialentekort en arbeidsmarktkrapte,’ aldus Roland Classen, marketing manager bij steenproducent Vandersanden. Acquisiteur Cees Groot: ‘Bij een bouwplan is het nu nog vaak de aannemer die met het idee komt om E-Board toe te passen, bijvoorbeeld omdat dat een betere oplossing is voor een complex reliëf in de gevel. Als de architect vanaf het begin E-Board in gedachten heeft, dan hoeft de bouwtekening niet te worden aangepast. Bovendien kan de architect allerlei andere patronen in de gevel bedenken zonder dat het ingewikkeld is om uit te voeren.’

E-Board gevelsysteem: een meerwaarde voor de architect en alle betrokkenen in het bouwproces

Wat is E-Board® en hoe werkt het?

Het ATG-gecertificeerde E-Board gevelsysteem bestaat uit waterdichte en dampdoorlatende EPSHR-isolatieplaten met een dikte van 40 mm tot 306 mm met daarop baksteenstrips van 20 tot 28 mm dikte. Met de meegeleverde bevestigingsmaterialen worden de isolatieplaten op het binnenblad gemonteerd. De baksteenstrips worden op de platen bevestigd en kunnen al na 48 uur gevoegd worden. Geveldragers, lateien, metselprofielen en stelkozijnen zijn niet meer nodig. E-Board weegt 32 kg/m2, tegenover traditioneel metselwerk 180 kg/m2. Het gevelsysteem werkt op kalkzandsteen, metselwerk, beton, staalframes en houtskelet. Classen: ‘Wij adviseren in een vroeg stadium in trajecten en leveren voor bijvoorbeeld kantoorgebouwen, appartementencomplexen, woontorens of woonwijken. Het kan gaan om renovatie of transformatie, maar meestal is het nieuwbouw.’ ‘Het systeem kun je ook in prefab-gevelelementen maken,’ vult Groot aan.

Driedubbele negge

E-Board gevelsysteem: een meerwaarde voor de architect en alle betrokkenen in het bouwproces

‘Als architect ben je met E-Board veel vrijer in de vormgevingsstructuur. Niet gehinderd door de zwaardere belasting van volle gevelstenen kun je makkelijk allerlei patronen maken,’ zegt Cees Groot. Groot illustreert dit met een voorbeeld uit een project: ‘De oorspronkelijke tekening van een appartementencomplex, op basis van traditioneel metselwerk, was technisch complex én kostbaar volgens de opdrachtgever/aannemer. Dit kwam onder meer door negges in de gevel die drie keer een sprong naar buiten maakten van 10 cm en in totaal 30 cm van het binnenblad afkwamen. Samen met de opdrachtgever/aannemer, applicateur en de architect hebben we toen aan de hand van gevelfragmenten verschillende opties uitgewerkt met E-Board. E-Board bleek technisch en financieel de beste oplossing. Bovendien houd je met het slankere E-Board meer vloeroppervlak en binnenruimte over.’

Ontzorgd

‘Je kunt van Vandersanden meer verwachten dan bakstenen leveren. We zijn geveladviseurs die aan het begin van het proces het verschil kunnen maken in een heel bouwproject,’ stelt Classen vast. Groot: ‘Daar komt bij dat wij als compleet systeemhouder van E-Board alle materialen leveren en werken met door ons opgeleide gevelmontagebedrijven. Met minder mensen in deze tijd kun je toch gewoon doorbouwen. Wij bieden met E-Board één specialisme om de hele gevel op te trekken.’

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.

Gebeurtenissen versnellen innovaties voor bouwmaterialen

Gebeurtenissen versnellen innovaties voor bouwmaterialen

Dat externe omstandigheden innovaties versnellen is van alle eeuwen. Bewustwording alleen is vaak niet voldoende, er is meer druk nodig om zaken in beweging te zetten. De energiecrisis en oorlog leidt ook tot structurele, positieve veranderingen. Niet alleen in nieuwe energievormen maar ook in andere productvormen. Dat ervaart ook MBI De Steenmeesters, Nederlands grootste producent van ongewapende bouwmaterialen voor straat en gevel.

Reststoffen als grondstof voor nieuwe circulaire keukens

Reststoffen als grondstof voor nieuwe circulaire keukens

Reststoffen gebruiken als grondstof voor nieuwe producten, dat is de gedachte achter het circulaire keukenproces van Keller Keukens. Door de komst van dit proces wordt er bijgedragen aan het maatschappelijke doel om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Om dit te realiseren werkt Keller Keukens samen met verschillende organisaties, zoals De Kok Bouwgroep. Zij zijn verantwoordelijk voor een belangrijk onderdeel in het circulaire keukenproces, namelijk het demonteren van oude keukens en de eerste sortering van de reststoffen.

Quooker: verduurzaming in de keuken

Quooker: verduurzaming in de keuken

Dat duurzaamheid enorm belangrijk is hoeven we niet meer uit te leggen. Ook in de keukenbranche zet die ontwikkeling zich verder voort. Naast het gebruik van duurzame materialen in keukens wordt apparatuur ook steeds duurzamer en zijn er volop mogelijkheden om energie te besparen. De kraan speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van je keuken, legt salesmanager Sjaak Smit van Quooker uit.

Wat zijn de voordelen van ontwerpen met kalkzandsteen?

Wat zijn de voordelen van ontwerpen met kalkzandsteen?

Wist je dat de producten van Calduran kalkzandsteen al meer dan 100 jaar worden toegepast in de bouwwereld? Dat meer dan de helft van de woningen in kalkzandsteen wordt gebouwd? En dat in een wereld waar we steeds meer praten over 'we moeten kiezen voor prefabricage'.