Voor het ontwerp van het dorpshuis liet De Twee Snoeken zich inspireren door de historische context van de locatie. Het centrum van de gemeente Zeeland met het kostershuis en het parochiehuis vormt al jaren een harmonieus geheel met de tegenoverliggende kerk en pastorie. "Door het parochiehuis uit 1934 te integreren in het nieuwe dorpshuis, blijft de historische samenhang behouden en worden nostalgische herinneringen bij inwoners opgeroepen, die hier vele gemeenschapsactiviteiten hebben beleefd", aldus De Twee Snoeken.
Transparantie en verbinding
De opvallende glazen gevels van de nieuwe delen van het dorpshuis trekken volgens de architect de aandacht. "Waar het oude parochiehuis gesloten blijft met zijn witte houten kozijnen, openen de nieuwe gevels zich met grote glaspartijen naar buiten. Hierdoor blijven zichtlijnen naar de kerk en pastorie behouden, wat de historische verbinding versterkt."
De glazen wanden van de sporthal waren aanvankelijk onderwerp van discussie, omdat te veel daglicht de belijning op de sportvloer zou kunnen beïnvloeden. Dit probleem is opgelost door de ramen onder een overhang te plaatsen en ze voornamelijk naar het noorden te oriënteren, met de mogelijkheid om screens te gebruiken. Volgens de architect stimuleert de zichtbaarheid van sportactiviteiten binnen de sportdeelname van bewoners: "Zien sporten, doet sporten."
Energieneutraliteit en natuurlijke koeling
Vanaf de start was het doel van De Twee Snoeken om een energieneutraal dorpshuis te creëren. "De grote glazen raamoplossingen van Reynaers Alumium en geleverd door Lealti Geveltechniek, spelen hierin een cruciale rol door de energievraag te minimaliseren via optimale daglichttoetreding en natuurlijke verwarming. Aan de zuidzijde zijn maatregelen getroffen om oververhitting te voorkomen, zoals zonwerende lamellen en screens, die helpen het gebouw op natuurlijke wijze koel te houden en het energieverbruik te verlagen", aldus het bureau.
Ook de evenementenzaal is voorzien van verduisteringsscreens, wat niet alleen energieverlies voorkomt, maar ook bijdraagt aan het comfort. Om de resterende energiebehoefte op te vangen, zijn er zonnepanelen op het dak geïnstalleerd en is er een bodemenergiesysteem aangelegd. Hierdoor wordt verwacht dat het gebouw volledig in zijn energiebehoefte kan voorzien en energieneutraal zal zijn.
Duurzaamheid als basis
Het dorpshuis van Zeeland voldoet aan de strenge duurzaamheidseisen van zowel de opdrachtgever als de architect. "De geveloplossingen ConceptSystem 77 en ConceptWall 50 van Reynaers Aluminium spelen een belangrijke rol bij het realiseren van de thermische isolatie en dragen bij aan de moderne uitstraling van het gebouw. Het nieuwe dorpshuis is niet alleen een plek voor de gemeenschap om samen te komen, maar ook een toonbeeld van duurzame ontwikkeling. De combinatie van moderne en historische elementen, samen met de focus op energieneutraliteit, maakt dit gebouw tot een inspiratie voor andere gemeenschappen.
Dit artikel is gesponsord door Reynaers Aluminium