'Bij brand is rook vaak bedreigender dan de brand zelf'
Mepal - Lochem / Qbiq BV / april 2022

'Bij brand is rook vaak bedreigender dan de brand zelf'

QbiQ levert voltransparante glazen systeemwanden die voldoen aan de strenge nieuwe eisen voor brand- en rookwerendheid. Dat betekent bouwen zonder belemmeringen maar ook zonder concessies te hoeven doen aan esthetische uitgangspunten.

QbiQ Wall Systems uit Alphen aan den Rijn staat bekend vanwege de ranke en transparante wandoplossingen, dankzij de basis van minimalistische profielen met een aanzicht van 33 millimeter. Architecten werken graag met de esthetische maatwerkoplossingen, die ook nog duurzaam zijn. De wandsystemen zijn Cradle to Cradle Silver gecertificeerd met behoud van akoestisch hoogstaande kwaliteit. Dat komt door de inzet van de juiste materialen en ook omdat ze verplaatsbaar zijn en daarmee steeds opnieuw in en aan te passen.

Ook op het gebied van brand- en rookwerendheid zijn de oplossingen van QbiQ helemaal up-to-date. Want, zo stelt Marianne van der Sande Brand Manager bij QbiQ, bij brand is rook veelal een grotere bedreiging dan de brand zelf. ‘Dat is de reden van aangescherpte eisen in het huidige bouwbesluit. Rook belemmert het zicht en is de oorzaak van desoriëntatie. Bij inademing zorgt het voor benauwdheid, paniek en weten mensen vaak niet meer hoe ze zich het beste in veiligheid kunnen brengen. Om die reden gelden sinds kort in utiliteitsgebouwen aangescherpte eisen voor wanden, plafonds en materialen in gangen en op vluchtroutes.

Bestand tegen ’warme’ en ‘koude’ rook

Van der Sande vindt het belangrijk dat architecten op de hoogte zijn, niet alleen van de nieuwe regels maar ook van de mogelijkheden van QbiQ. ‘De iQ Protect Smoke systeemwanden Sa en S200 zijn voltransparant en werken met dezelfde esthetische uitgangspunten als de andere wandsystemen. Het verschil is dat ze gecertificeerd zijn en gegarandeerd lucht- en rookdicht worden geleverd.’ Ook enkele en dubbele kaderdeuren in glas zijn inmiddels gecertificeerd. De iQ Protect Smoke-wanden hebben net als de andere wanden van QbiQ rondom een profiel van slechts 33 millimeter in aanzicht. Door het toepassen van een akoestische folie tussen het glas, is het bovendien mogelijk om geluidsisolatiewaarden flink te verhogen. Daar waar extra hoge glaswanden gewenst zijn, zorgt dikker glas voor extra stabiliteit en sterkte van de rookwerende glaswand. De zogenoemde Sa-glaswanden zijn geschikt om te plaatsen in ruimtes waar een Ra-classificatie vereist is. Dit zijn ‘niet-slaapgebouwen’ zoals bijvoorbeeld kantoren. Hier gaat men uit van rook met de temperatuur van de omgeving, ofwel ‘koude rook’. iQ Protect Smoke S200-glaswanden zijn geschikt voor gebouwen waarin geslapen wordt zoals ziekenhuizen, hotels en kinderdagverblijven. Hierbij gaat het Bbl uit van rookwerendheid bij een temperatuur van 200 graden Celsius, ofwel ‘warme rook’.

Nog veiliger én net zo mooi

Van der Sande gaat graag met architecten in gesprek, over de nieuwe en aangescherpte regels maar ook over de mogelijkheden van QbiQ. ‘Wij zijn er helemaal klaar voor en lichten architecten graag in over de veranderde regels. Zo hebben wij onlangs een animatievideo gelanceerd die de regels en de context toelicht.’ Nog belangrijker vindt zij het dat architecten weten dat het ook binnen de veranderde situatie mogelijk blijft om met dezelfde esthetische uitgangspunten te werken. ‘Architecten die ons kennen, weten het inmiddels: wij zijn meer dan een systeemwandenleverancier,’ legt Marianne van der Sande uit. ‘We denken mee en ontwikkelen projectspecifieke oplossingen. De keuze voor de wanden komt daarmee niet pas later aan de orde, maar kan wat ons betreft heel goed onderdeel zijn van het ontwerpproces. Dat geldt zeker ook voor de nieuwe rookwerende systemen.’

Brand- én rookwerend

Een absolute noviteit, recent getest en gepresenteerd door QbiQ, is de S200 rookwerende volledig glazen iQ Protect Smoke. Het is de eerste systeemwand die aantoonbaar Sa en S200 rookwerend is, getest en gecertificeerd door een geaccrediteerd testinstituut. De innovatie voldoet aan de aangescherpte regelgeving voor rookwerendheid in het Bouwbesluit. Naar verwachting gaat 1 januari 2023 de nieuwe Omgevingswet in, waarbij de aangescherpte regelgeving op het gebied van rookwerendheid uit het Bouwbesluit wordt overgenomen in het Besluit bouwwerken Leefomgeving (BbL).

Dit artikel is gesponsord door QbiQ Wall Systems.

Multi Brussel; Interalu, LCC

Circulair bouwen met klimaatplafonds: project Multi in Brussel zet de...

CONIX RDBM Architects transformeerde de oude Philips-toren in Brussel van een modernistische black box tot een open gebouw met meerdere publieke functies. Het bureau zette in op zoveel mogelijk hergebruik van materialen. Ook voor het interieur werden bewuste keuzes gemaakt, waaronder de klimaatplafonds van Interalu. 'Deze zijn veel duurzamer dan airconditioning, doordat het energieverbruik veel lager ligt', vertelt Jorden Goossenaerts, CEO van CONIX RDBM Architects.

Tuinen van Zandweerd: moderne technologie en duurzaam bouwen komen samen

Tuinen van Zandweerd: moderne technologie en duurzaam bouwen komen...

In Deventer, een stad bekend om haar historische charme, is een modern woonproject gerealiseerd: Project 'De tuinen van Zandweerd'. Dit project richt zich op het bieden van duurzame en comfortabele woonoplossingen.  DUCO speelt in dit project een centrale rol in het leef- en thermisch comfort van de woning. 

Foto: Joep Jacobs

Energieneutraal dorpshuis in Zeeland met sleutelrol voor aluminium...

Het dorpshuis in de gemeente Zeeland in Noord-Brabant heeft een metamorfose ondergaan. Twee nieuwe delen zijn gecombineerd met het oude parochiehuis en het gebouw heeft een multifunctioneel karakter gekregen. Architectenbureau De Twee Snoeken koos voor transparante aluminium gevels. Een verslag van het project.

Luc Baltus, algemeen directeur van VDR Bouwgroep. Foto: Guido Benschop

VDR Bouwgroep: 'We kunnen niet eindeloos doorgaan met nieuwe...

Hoe gaat de bouwsector de klimaatdoelen van Parijs halen? Volgens Luc Baltus van VDR kan de branche in ieder geval niet eindeloos doorgaan met het gebruik van nieuwe materialen en is losmaakbaarheid één van de oplossingen. Ook zet de algemeen directeur vraagtekens bij de drang van bedrijven om alsmaar te blijven groeien. "Wanneer is het genoeg?"