Digimagazine podcastreeks 'Hemels wonen'

Digimagazine podcastreeks 'Hemels wonen'

Wat betekent hoogbouw voor de stad en het straatleven. Hoe maak je goede woontorens? Deze vragen staan centraal in de podcastreeks 'Merel en Tracy praten door' over hoogbouw.

We trappen af met Diederik Dam die met zijn bureau Dam & partners het hoogste gebouw van Nederland heeft gerealiseerd, namelijk de Zalmhaventoren van 215 meter hoog. Hij gaat in gesprek met Irma van Oort (KCAP) die zich richt op duurzame fysieke én sociale leefomgevingen, juist bij hoogbouw.

In de tweede aflevering staat dé hoogbouwstad van Nederland centraal: Rotterdam. Te gast zijn Caro van de Venne, die met Barcode twee aangrenzende woontorens in Rotterdam realiseerde, en Emiel Arends, senior planoloog en stedenbouwkundige bij de gemeente Rotterdam. “De gemeenschappelijke voorzieningen ontbreken volledig in die eerste generatie woontorens, in de nieuwe gebouwen zitten die super goed ingebakken.”

Tracy en ik sluiten de reeks af met een gesprek met Stefan Al, die in China en de US veel ervaring opdeed met hoogbouw, en Daan Roggeveen, oprichter van MORE architects en werkzaam in Amsterdam en Shanghai. Beide schrijven en spreken ze vanuit hun eigen ervaringen over hoogbouw en stedenbouw.

In dit gratis toegankelijke digizine, vind je alle podcasts maar ook alle bijbehorende artikelen

Merel van Casteren (2000) is stagiair bij de Architect, en student bouwkunde aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Ze is breed geïnteresseerd en ziet deze interesses samen komen in een passie voor architectuur.

Shanghai, een van de dichtst bebouwde steden ter wereld. Beeld Daan Roggeveen

Hoogbouw in Nederland? Acht lessen van Daan Roggeveen

De Nederlandse steden moeten verdichten willen we op een duurzame manier met ons land omgaan. Hoogbouw is daarvoor een van de manieren - en inmiddels zijn er 220 gebouwen hoger dan 70 meter, en zo'n 180 in ontwikkeling. Maar wat voor steden levert dit op? En hoe maak je een echt goed hoog gebouw? Architect Daan Roggeveen doet dat in acht lessen uit de doeken.

De twee torens van The Grace door Mecanoo worden met 150 en 180 meter de hoogste in Den Haag. Beeld Mecanoo

Bouw woontorens The Grace in Den Haag uitgesteld

De bouw van wooncomplex The Grace in Den Haag is noodgedwongen uitgesteld. Belegger Heimstaden durft zich niet meer aan het woonproject te committeren.

Deze slanke wolkenkrabber is een markante verschijning aan de rand van Central Park. Beeld David Sundberg

Het bitterzoet van 's werelds slankste woontoren door SHoP Architects

De 435 meter hoge woontoren van SHoP Architects is het smalste en op een na hoogste gebouw in New York. De architecten creëerden een elegant gebouw met een simpele constructie. Wel is het de vraag wat de toegevoegde waarde van het gebouw is, aangezien de enorme investering aan materialen slechts een paar rijke individuen ten goede komt.

In Singapore is het groene landschap niet alleen verweven door de stad, maar ook in de wolkenkrabbers.

 Beeld Shutterstock

Inspirerende hoogbouw visies uit Singapore, Hong Kong, en Vancouver

In Nederland stellen steeds meer steden zich open voor hoge gebouwen en denken daarom na over hun visie op hoogbouw. Want wolkenkrabbers kunnen negatieve gevolgen hebben, zoals een gebrek aan groene ruimte, meer verkeer congestie, een gebrek aan menselijke maat en geblokkeerde uitzichten. Singapore, Hong Kong en Vancouver laten echter zien dat deze problemen kunnen worden geminimaliseerd. Sterker nog, als het goed wordt gedaan, kunnen steden hoogbouw gebruiken als een kans om de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren.