Toelichting Paul de Ruiter Architects | Beeld Aiste Rakauskaite
Zowel de EUR als opdrachtnemer BAM Bouw en Techniek hebben lef getoond en een maximale inspanning geleverd om de duurzaamheidsambities van de universiteit waar te maken. Het gebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, onderscheidt zich door een innovatief en revolutionair ventilatiesysteem waarbij de wind en zonnewarmte de drijvende krachten zijn. Kenmerkend is de groene studieomgeving en de houten boomhut in het atrium. Door de natuur naar binnen te halen creëert de universiteit een omgeving die bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van studenten en docenten.
Het gebouw wekt zijn eigen energie op met een innovatief ventilatiesysteem waarmee 85% minder energie wordt verbruikt dan een traditioneel ventilatiesysteem, het gebouw is klimaatbestendig en flexibel in te zetten voor alle vormen van toekomstig onderwijs.
In het ontwerp komen tevens de groene en natuurlijke elementen terug en is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM- outstanding certificering. Slechts minder dan 1% van de gebouwen in Nederland hebben deze kwalificatie volgens ’s werelds meest toonaangevende duurzaamheidsbeoordelingsmethode.
Naamgever nieuw onderwijsgebouw
Alle gebouwen en pleinen op Campus Woudestein worden vernoemd naar bekende personen die een directe band hebben gehad met de universiteit. Langeveld Building draagt de naam van Hendrika Maria Langeveld (1926-2004). Van 1963 tot 1973 werkte ze aan de sociale faculteit, eerst als lector en later als hoogleraar empirische sociologie. Zij was daarmee de eerste vrouwelijke hoogleraar. Na een uitstapje buiten de universiteit keerde zij in 1986 terug als hoogleraar emancipatievraagstukken. Henny Langeveld leidde tot haar emeritaat in 1991 de sectie Emancipatievraagstukken en Vrouwenstudies.