Toelichting Theo Kupers Architecten | Beeld Roos Aldershoff
Het oorspronkelijke stedenbouwkundig ontwerp van Moerwijk-Oost is van de hand van Dudok. Zijn invloed op de architectuur van de school is onder andere zichtbaar in de volumeopbouw, het gebruik van ‘horizontaal’ geel metselwerk en de aandacht voor details.
School - boom - plein
De school krijgt een eigen karakter door de gedifferentieerde opbouw van het gebouwvolume aan de zuid- en westgevels. Hier trapt de gevel langzaam af tot een kleinschalige, enkele bouwlaag aan het schoolplein. Daar waar het gebouw het aardoppervlak raakt is bruin metselwerk toegepast. Geen schoolplein zonder schoolpleinboom: het gebouw is ontworpen rondom de twee bestaande Lindebomen, en omarmt deze als het ware. De luifel met ingemetseld letterbeeld maakt de hoofdentree goed herkenbaar.
Binnen en buiten
Stilzitten in een schoolbank is geen vanzelfsprekendheid, het vraagt veel van leerlingen. Ook de leerlingen van de Blokpoelschool hebben behoefte aan beweging en extra persoonlijke ruimte. Een gebalanceerde afwisseling tussen in- en ontspanning is om die reden een centraal thema in het onderwijs dat de Blokpoelschool hanteert: een intensief sportprogramma met veel sport en spel ondersteunt de leerlingen en is vast onderdeel van het dagelijkse lesprogramma.
In het ontwerp zijn schoolplein, speellokaal en gymzaal dan ook essentiële ruimtes geworden. De diverse entrees en trappenhuizen zorgen voor korte looplijnen tussen deze ruimtes en de lokalen. Ook worden hiermee leerlingstromen ‘gespreid’, wat beantwoordt aan de behoefte aan persoonlijke ruimte.
In de geest van Dudok
Het oorspronkelijke stedenbouwkundig ontwerp van de wijk komt van architect-stedenbouwkundige Dudok. Het gebouw is om die reden in de geest van Dudok ontworpen. Het gele metselwerk benadrukt de horizontale lijnen door de extra dikke lintvoegen en het ontbreken van stootvoegen. De karakteristieke kopgevel met in de architectuur geïntegreerd naambeeld toont zich trots en eigenwijs aan de hoofdroute door de wijk. Het hoogteaccent van het gebouw herbergt de technische installaties. Hier is de spouw rondom toegankelijk gemaakt voor vleermuizen.
Buitenspelen
Spelen, sporten en bewegen is leuk en gezond. Voor kinderen in het bijzonder en bij voorkeur in een natuurlijke setting in de buitenlucht. Het verbetert de motoriek, prikkelt hun fantasie en stimuleert de ontwikkeling van sociale vaardigheden.
We hebben doordachte, uitnodigende speelpleinen nodig. Met gescheiden zones voor actie en rust, gedifferentieerd naar leeftijd, en met uitdagende speel- en spelaanleidingen. Dit alles in een veilige, met groene hagen omkaderde omgeving, natuurlijke ondergronden en houten toestellen.
De binnenwereld
De binnenwereld is robuust, overzichtelijk en transparant. Overal is er doorzicht naar buiten. De materialisering is sober met robuust beton, naturel hout (Oregon Pine), levendig witte tegels en sprekende, heldere kleurvlakken.
Bijzondere aandacht is gegaan naar het creëren van een goed binnenklimaat. Extra maatregelen zijn genomen op het gebied van geluidsisolatie, ruimteakoestiek, ventilatie en het tegengaan van oververhitting.