Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg

Gorlaeus Gebouw, Universiteit Leiden - INBO, Sweco Architects en Ex Interiors

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden opende onlangs het Gorlaeus Gebouw, de nieuwste uitbreiding van haar faculteitsgebouw, ontworpen door INBO en Sweco Architects. Ex Interiors maakte het interieurontwerp. Met deze uitbreiding krijgt de faculteit een nieuwe hoofdentree aan het Rosalind Franklinplein, in het hart van Leiden Bio Science Park, waar universiteit en bedrijfsleven elkaar ontmoeten.

Toelichting INBO, Sweco en Ex Interiors | Beeld Marcel van der Burg en Stijn Poelstra

De voorheen verspreid gehuisveste instituten zijn er samengebracht onder één dak en verweven tot één moderne, communicatieve en open faculteit. Ontmoeting en kennisuitwisseling tussen de verschillende onderzoeksrichtingen én tussen onderwijs en onderzoek staan er centraal.

Het gebouw brengt een scala aan functies samen variërend van kantoren, laboratoria, een trillingsarme meethal en overleg- en zelfstudieruimten tot collegezalen, onderwijsruimten en een bibliotheek, bar en brasserie.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Dynamiek en rust

De nieuwbouw heeft een heldere kamvormige hoofdstructuur. Een centrale as fungeert als ruggengraat en verbindt de verschillende gebouwvleugels met elkaar. Deze opzet met bouwdelen en hoven maakt het mogelijk dat eenieder aan de gevel werkzaam is, met daglicht en uitzicht op de omgeving.

De centrale as is met zijn gebouwhoge atria het dynamische en inspirerende hart van de faculteit. Het biedt ruimte aan evenementen en de gebruikers vinden er eenvoudig hun weg. Hier worden de verschillende deelgebieden van de faculteit verbonden tot één geheel en er is volop ruimte voor ontmoeting.

Collegezalen, practicumruimten, de bibliotheek en zelfstudieruimten geven in het interieur uitdrukking aan het veelzijdige karakter van de faculteit. In de zelfstudieruimten en bibliotheek is er rust en zorgt de uitkijk op de groene hoven voor een prettig verblijf. In de kantoorvleugels dragen de warme kleuren en materialen van samenwerkplekken en huiskamers bij aan een uitnodigende sfeer.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Herkenbaarheid

De gevel van het nieuwe bouwdeel aan het Rosalind Franklinplein is voorzien van een arcade. Door het front van de arcade een Voronoi-patroon te geven wordt deze sprekend. Het maakt de faculteit goed zichtbaar van veraf met een motief dat wordt gebruikt van computerwetenschap tot biologie.

Tech ontmoet Touch

Door Odette Ex is in het interieurontwerp bewust gekozen voor een eenduidig palet om de heldere architectuur kracht bij te zetten. Tactiel materiaal- en kleurgebruik van vilt, hout en groentinten met oranje en lichtblauwe accenten zijn het basispalet voor de algehele inrichting. Hiermee ontstaat een coherent beeld dat de ruimtelijke kwaliteit van het gebouw intact laat, maar wel elk specifiek gebied voorziet van een warme uitstraling en het nodige comfort.

Duurzaamheid

Fase 2 van het Gorlaeus Gebouw heeft, net als fase 1, het BREEAM certificaat ‘Very Good’ gekregen. Belangrijke maatregelen die zijn toepast zijn een warmte- en koudeopslag voor duurzaam verwarmen en koelen, 1150 vierkante meter aan PV-panelen en hoge isolatiewaarden ter plaatse van gevel, dak en vloer om warmteverlies te beperken en energie-efficiëntie te verhogen.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.