Anders dan bij nieuwbouw is bij gevelrenovatie een minimum aan ruimteverlies vaak een vereist criterium. Het slanke materiaal van dit circulaire en remontabele steenstripsysteem is een perfect passende en duurzame oplossing voor gevelrenovatie. Het innovatieve steenstripsysteem wordt direct op de isolatieplaten aangebracht en kan gekenmerkt worden als een ventilerend systeem, ideaal voor energiezuinige gebouwen.
Goedwerkende isolatieschil
Bij een gevelrenovatie met steenstrips houdt de gevel zijn authentieke karakter. In combinatie met gevelisolatie zorgt dit gevelsysteem voor een goedwerkende isolatieschil rondom een gebouw of woning. Het is een ideale toepassing om slecht geïsoleerde woningen te verduurzamen en energiezuiniger te maken. “Steenstrips is een vaak toegepaste bouwmethode bij renovatieprojecten, maar het wordt nu ook steeds vaker voor nieuwbouwprojecten gebruikt”, zegt Michael den Breems. Hij werkt als projectadviseur bij MBI de Steenmeesters, op het gebied van gevels en openbare ruimte. Hij bezoekt dagelijks architecten en projectontwikkelaars. Den Breems helpt hen als zij een ontwerpvraag hebben over de gevel van het gebouw. “De belangstelling voor steenstrips van GeoSteen® groeit de laatste tijd sterk omdat ze maatvaster zijn dan keramische strips en ze zijn uiterst duurzaam geproduceerd. Met de ontwikkeling van een eenvoudig (de)montabel systeem is het plaatje nu compleet. De strips kunnen hiermee mortelloos verwerkt worden tot op zeer grote hoogte, tot wel boven de 50 meter.”
Meedenken met de architect over de gevel
MBI is van huis uit een steenproducent en produceert naast bestrating ook metselblokken, gevelstenen en steenstrips. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zich toegelegd op de ontwikkeling van gevelsystemen met een diversiteit aan steenachtige materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan keramiek. Inmiddels bekleedt MBI een adviesfunctie voor modulaire bouwsystemen waarbij ze in teamverband samenwerkt met branchegenoten. Den Breems merkt dat de marktvraag verandert, waarop MBI als gevelspecialist vaak een antwoord of advies geeft. “We denken mee met de architect over de functie van het gebouw. Bijvoorbeeld over welke uitstraling het gebouw moet hebben, met een gemetselde muur of met steenstrips. We denken ook mee met ontwerpers hoe het gebouw zal passen in de stedenbouwkundige context, afhankelijk of het binnenstedelijk of buiten de stad wordt gebouwd”, legt hij uit.
Voordelen remontabel gevelsysteem
Het circulaire en remontabele gevelsysteem, dat MBI vanaf volgend jaar samen met haar partners op de markt gaat introduceren, heeft verschillende voordelen als bouwsysteem. Het wordt opgebouwd met profielen die op de buitenmuur worden geschroefd, de steenstrips worden hierin mechanisch verankerd. De steenstrips hebben een gefreesde gleuf aan de boven- en onderkant en worden in het profiel geschoven. Verlijmen is hierdoor totaal overbodig. Op deze manier kan het gevelsysteem ook weer losgemaakt worden van de gevel. “Wij adviseren een zeer brandwerend isolatiemateriaal te gebruiken”, legt Den Breems uit. Het gevelsysteem kan dan op alle soorten muren worden toegepast, dus ook op een kalksteenmuur of een betonsteenmuur. Bovendien wordt het mortelloos toegepast en levert geen zichtbare dilataties op.”
Dilalatievoegen
“Ook bij de toepassing van steenstrips moeten normaal gesproken de juiste dilatatievoegen worden aangebracht”, legt Den Breems uit. “De afstand waarop de dilataties worden aangebracht is sterk afhankelijk van de eigenschappen van de achterliggende, isolerende platen zoals XPS, EPS of andere materialen. Wanneer deze platen worden blootgesteld aan temperatuurveranderingen zetten ze uit of krimpen ze en bewegen de steenstrips mee. Dilatatievoegen moeten voorkomen dat de strips scheuren. “Dit is direct het mooie van dit nieuwe systeem”, zegt Den Breems. Elke strip zit individueel, mechanisch verankerd en wordt er niet op geplakt. Er is dus geen zichtbare dilatatie noodzakelijk. Door deze mechanische verandering is het dus bijzonder geschikt voor moderne nieuwbouw maar ook hoogbouw. Denk hierbij aan steden als Amsterdam en Rotterdam die terughoudend zijn met verlijmde systemen. “Een ander heel belangrijk voordeel van mechanisch verankeren vergeleken met verlijmen op isolatiemateriaal, is dat het een geventileerd systeem wordt en hierdoor positief bijdraagt aan de isolatiewaarde van de gevel.”
Duurzaamheid
Het gevelsysteem van MBI is ook duurzaam vanuit het aspect levensduur en hergebruik. Het stenenmateriaal van het gevelsysteem is GeoSteen, een drager van beton met een toplaag van uiterst fijn natuursteengranulaat. Dit zijn schone materialen en na de levensduur van het gebouw zou dit in principe zo weer hergebruikt kunnen worden voor nieuwe strips of misschien, afhankelijk van de vervuiling, zelfs wel voor een nieuwe gevel. Als grondstof behoudt dit onverminderd haar waarde, het fenomeen dat ook wel Urban Mining wordt genoemd. Over GeoSteen: deze verfijnde toplaagstructuur is kleurvast en oogt als natuursteen. “Vooral het GeoStylistix langformaat van 60 cm lang en 4 cm hoog, is erg populair bij jonge ontwerpers vanwege de moderne uitstraling en de afwijkende afmetingen van de stenen.” Den Breems voert dagelijks gesprekken met architecten over duurzaamheid, circulariteit en losmaakbaarheid. “De samenstelling van onze stenen is duurzaam, daarnaast produceren we energieneutraal en gebruiken groene-energiebronnen zoals windturbines en zonnepanelen.”
Peilers van duurzaamheidsbeleid
De missie van MBI de Steenmeesters is om samen met haar partners een mooie en comfortabele en duurzame leefomgeving te realiseren, waarmee het milieu zo min mogelijk wordt belast. MBI hanteert hiervoor de Sustainable Development Goals (de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) van de Verenigde Naties, die de basis leggen voor een beteren en duurzame wereld voor iedereen. Hiermee wil de VN onder meer armoede, ongelijkheid en klimaatveranderingen tegengaan. Den Breems legt uit dat MBI vijf pijlers voor hun eigen duurzaamheidsbeleid heeft geformuleerd, namelijk voor duurzaam beton, duurzame producten, leefomgeving, procesoptimalisatie en werkgeverschap. “Het duurzaamheidsbeleid houdt in dat we ernaar streven om een positieve impact maken op mens en milieu. Hiermee kunnen we ons op het gebied van duurzaamheid blijven ontwikkelen om voor toekomstige generaties een gezonde en duurzame leefomgeving te creëren”, aldus Den Breems.
Dit artikel is gesponsord door MBI.