Stadscanyon Oostenburgereiland Amsterdam

Oostenburg in Amsterdam veranderd langzaam naar een buurt met een stoer en stads karakter. De stadscanyon die onlangs opgeleverd is, maakt onderdeel uit van deze verandering.

Toelichting Common Practice en Studio AAAN

In de nieuwe stadswijk op het Amsterdamse Oostenburgereiland is op een uitzonderlijk smal kavel en tegen de blinde zijgevel van een hoog parkeergebouw een compact woonensemble gerealiseerd. Common Practice en Studio AAAN maakten het structuurplan met 64 woningen rond een markant hof en ontwierpen twee appartementengebouwen met bijzondere middenhuurwoningen, waarin zo veel mogelijk collectieve en private ruimtes een relatie hebben met het serene binnenhof.

Beeld: Max Hart Nibbrig
Beeld: Max Hart Nibbrig

Het plan zoekt binnen de complexe randvoorwaarden met verschillende architectonische ingrepen naar de menselijke schaal en een bijzondere woonervaring. De massa is verdeeld in vier gebouwen met elk een eigen entreehal, typologie en karakter, en tegelijk aan de achterzijde verenigd rond het collectieve hof. De rationele compositie van gridgevels, refererend aan het industriële verleden van het gebied, wordt op straatniveau verbijzonderd: plintwoningen met hoge ramen, eigen voordeur en geveltuintjes, een collectieve buurtkamer op de hoek en een serie hoge poorten met doorzichten naar een verborgen binnenwereld. De entreehallen naar de appartementen en de collectieve fietsenstallingen liggen in de poorten en vormen samen met het hof een doorwaadbaar stedelijk interieur. Een doorlopende zacht golvende plint maakt verbinding met de monumentale zijgevel van de garage. Zo is deze ‘Stadscanyon’ niet alleen een functioneel lichthof dat een tweede oriëntatie geeft aan de woningen, maar ook een karakteristieke ontmoetingsplek die zich af en toe toont aan de straat en die onderdeel is van de dagelijkse routine van de bewoners.

De woningen bieden binnen een bescheiden omvang een zekere flexibiliteit en ruimtelijkheid, waardoor ze groter aanvoelen dan ze werkelijk zijn. Een extra schuifdeur om slaap- en woonruimten overdag met elkaar te verbinden. Extra ’halve kamers’ aan de achterzijde kunnen dienen als thuiswerkplek, logeerkamer of babykamer. Hoekramen en transparante loggia’s maken diagonale doorzichten mogelijk langs de voor- en achtergevels, naar zowel de levendige stad als het mysterieuze binnenhof.

Beeld: Max Hart Nibbrig
Beeld: Max Hart Nibbrig

Samenwerking

De samenwerking tussen de Amsterdamse en Rotterdamse architectenbureaus Common Practice en Studio AAAN is ontstaan na het winnen van een prijsvraag voor jonge architecten. Beide bureaus geloven sterk in de betekenis van de tussenruimte als plek waar het private, collectieve en het publieke elkaar overlappen. Voor dit project is samengewerkt van concept en masterplan tot en met de uitwerking van de typologie en materialisatie. MIX architectuur ontwierp de parkeergarage en twee gebouwen met koopwoningen in het blok. Maarten Heijkamp is gevraagd een kunstwerk te maken voor de wand van de binnenhof.