Toelichting Spacon & X
Het designconcept is beïnvloed door izikaya, de informele kroegen van Japan. De naam zelf – afgeleid van het Latijnse populus, wat ‘community van mensen’ betekent – weergeeft de spirit en het hart van POPL, dat mensen samen wil brengen in het pittoreske Christianshavn, een buurt in Kopenhagen. Voortgekomen uit noma’s zomer pop-up, het concept van het restaurant wil de culinaire horizon van de nederige burger verbreden, in een setting ontworpen door Spacon & X.
Het warme, simpele en opvallende interieur ontworpen door Spacon & X, met op maat gemaakte elementen, handgemaakt glas en papierenlampen en kunstwerken wordt gecombineerd met een collectie van custom-made meubels ontwikkeld door Spacon & X in samenwerking met e15. Het belangrijkste materialenpallet bestaat uit natuurlijk geolied bruin essenhout gecombineerd met een warm pallet van klaproosrood, gedempt groen en weidebloemen om zowel de vier seizoenen in Denemarken te reflecteren als naar POPL’s seizoensgebonden menu’s te refereren.
Malene Hvidt, architect en partner bij Spacon & X: ‘We waren door René Redzepi gevraagd om noma’s nieuwe restaurantconcept te ontwerpen. We hebben noma’s aanpak van hun producten altijd gewaardeerd – van de individuele ingrediënten tot de holistische ervaring. Elk element laat veel aandacht aan details zien. Dit is ook hoe we aan het ontwerp voor POPL hebben gewerkt – en het ontwerp van de custom-made meubels in de ruimte. Met aandacht en zorg voor details en met het doel om het warme welkom te weergeven waarom noma zo bekend is.’
De ruimte
Gelegen in een voormalig magazijn, combineert de POPL-ruimte industriële elementen met natuurlijke materialen en texturen om een uitnodigende ruimte te creëren die warmte en comfort uitstraalt.
Spacon & X transformeerde de uitbreiding van vijfhonderd vierkante meter, waarmee de betonnen pilaren en het metselwerk van de originele structuur er een ‘plantenbrug’ bijkregen, die de hoogte van het interieur highlight en een intiemer gevoel ontwikkelt voor de gasten beneden.
Een dynamische en flexibele indeling zorgt ervoor dat er intiemere zones gecreëerd kunnen worden in de hoge ruimte. Zo kunnen bezoekers op afstand van elkaar eten in verband met afstandsvereisten, maar kunnen mensen er ook makkelijker alleen eten. De handgemaakte meubels en flexibele stoelenindeling – zoals high-back en low-back stoelen bekleed met geel leer – transporteren de look and feel van een klassieke Amerikaanse diner naar hartje Kopenhagen.
Samenwerking met e15
De meubels, ontworpen en ontwikkeld door Spacon & X in samenwerking met e15, laat simpliciteit en authentiek vakmanschap zien in hun archetypische structuur. De op maat gemaakt collectie is gemaakt van bruin essenhouten bestaat uit stoelen, krukken, kapstokken en verschillende tafels. Die laatste heeft tafelbladen gemaakt van Richlite, een duurzaam composiet van gerecycled papier en bio-hars.
Philipp Mainzer, oprichter e15: ‘Voor mij lag de focus van dit project op het gebruik van natuurlijke materialen en vakmanschap. Dit komt erg overeen met ons werk bij e15.’