Toelichting Steenhuis Bukman Architecten | Beeld Jannes Linders
In de nieuwe Rotterdamse wijk Zestienhoven ligt de Driehoek; een bouwplan met 9 riante woonhuizen. Het is onderdeel van de woonbuurt Bovenbeek en heeft de vorm van een driehoek, bepaald door drie stedenbouwkundige assen. De locatie grenst aan de oostzijde aan de Tinbergenlaan, een statige straat met stedelijke woonhuizen. Aan de zuidzijde ligt de Beekweg, een singel met tweekappers en losse woonhuizen en aan de westzijde tenslotte, ligt de Driehoek aan het Westerdijkpark, een mooi groen park, bovenop de ondergrondse HSL. In plaats van letterlijk te reageren op de bebouwing van deze aangrenzende assen, hebben we voor de Driehoek gekozen voor een eigen beeld. We vonden het namelijk heel belangrijk dat vanaf alle zijden het ontwerp herkenbaar is als één architectonisch en stedenbouwkundig geheel.
Het plan bestaat uit losse en geschakelde woningen, met grote raampartijen aan alle zijden. Aan de Beekweg en Tinbergenlaan zijn dat half-vrijstaande villa’s met een tuin en een dakterras op de tweede verdieping. Dit dakterras ligt soms aan de tuinzijde en soms aan de straatzijde. Hetzelfde geldt voor de woonkamers, die of aan de achtertuin of op straat georiënteerd zijn. Daarbij verspringen de woningen ten opzichte van elkaar zodat een gevarieerd en kleinschalig straatbeeld ontstaat. Aan het Westerdijkpark hebben we drie verschillende vrijstaande villa’s ontworpen in 2 tot 3 bouwlagen. Omdat de woningen direct aan openbaar gebied grenzen is de begane grondvloer ca. 50cm opgetild zodat de verblijfsruimtes privacy hebben en mooi uitzicht over het park ontstaat. Een van de woningen is daarbij als seniorenwoning ontworpen, met een slaap- en badkamer op de begane grond. De andere twee woningen hebben grote ruimtes op de begane grond die op verschillende manieren te gebruiken zijn. Ook aan deze zijde van het plan krijgen de woningen grote dakterrassen. Door de speciale situering aan het park en de verschillende bouwhoogtes is iedere woning uniek, met veel (optionele) indelingsmogelijkheden. Een bijzondere extra kwaliteit zijn de grote terrassen op de begane grond, die vrij in het park liggen.
Het materiaalgebruik is robuust en duurzaam, met mooi verouderende materialen en veel glas. Anders dan de directe omgeving gebruiken we een lichte kleuren, waardoor het project zich nog meer onderscheid van de omgeving. De stenen zijn wit-/zandkleurig genuanceerd en worden zonder stootvoegen gemetseld, waardoor de horizontale voegen vooral spreken. Dit levert een verfijnd lijnenspel op. De grote raamopeningen liggen diep in de gevel en de negges zijn afgewerkt met aluminium zetwerk, waardoor het beeld van uitgesneden openingen ontstaat. Behalve deze diepliggende ramen komen er ook bloemkozijnen voor, ramen die juist iets naar buiten steken. Verder zijn er veel kleinschalige details zoals stalen luifels en gevelbalken, metalen doorvalhekjes en zorgvuldig ontworpen tuinafscheidingen met Hederabegroeiing. Al deze onderdelen hebben een subtiele kleurstelling in wit- en grijstinten, zodat het baksteen mooi tot z’n recht komt. In het plan zijn de verschillende individuele woningen duidelijk herkenbaar, en tegelijk is met de losse raamindelingen en het alzijdige materiaal- en kleurgebruik, één architectonisch geheel ontworpen.
Het project is ontworpen in opdracht van Roosdom Tijhuis Planontwikkeling, nadat Steenhuis Bukman Architecten als winnaar uit de architectenselectie gekomen was. Deze selectieprocedure was geïnitieerd door de gemeente Rotterdam, die voor deze bijzondere locatie een bijzondere invulling voor ogen had. Het ontwerpproces is dan ook in nauwe en intensieve samenwerking met de gemeente en projectontwikkelaar tot stand gekomen.