Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders

De Entree, Rijswijk - Steenhuis Bukman Architecten

Voor 'De Entree' van Parkrijk in RijswijkBuiten, realiseerde Steenhuis Bukman Architecten twee robuuste appartementengebouwen die letterlijk de Entree van de woonbuurt markeren.

Toelichting Steenhuis Bukman Architecten | Beeld Jannes Linders

De blokken zijn als één ensemble ontworpen, inclusief het tussenliggende groene Atalantaplein. Het project vormt samen met 18 nieuwe herenhuizen het laatste deel van een grotere ontwikkeling waar Steenhuis Bukman Architecten meerdere deelplannen ontworpen heeft. Het bureau was daarbij tevens supervisor van een deelgebied met conceptwoningen, waarbij het erom ging deze goed in het beeld van de wijk te verankeren.

Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders

Het hoogste blok bestaat uit 32 luxe koopappartementen, ontworpen in opdracht van Harnaschpolder CV (VolkerWessels Vastgoed & AM). Dit woongebouw heeft zeven lagen met ruime driekamerappartementen met grote balkons. Het naastgelegen zeslaagse gebouw bevat 28 sociale huurwoningen voor senioren en mensen met een lichte zorgindicatie, voor opdrachtgever Vidomes. Het zijn comfortabele twee- en driekamerappartementen met een levensloopbestendige indeling (WoonKeur basiseisen nieuwbouw) en balkons op het zuidwesten. Op de onderste twee bouwlagen van dit blok bevindt zich Gezondheidscentrum RijswijkBuiten, een groot voorzieningencentrum van ca. 1.600 m2 met apotheek, huisartsenpost, tandarts en fysiotherapie. De opdrachtgever hiervan is Intercontinental Estate.

Materialisatie

De architectuur van De Entree kenmerkt zich door hoogwaardige materialisatie en zorgvuldig vormgegeven details. De gemetselde gevels zijn verrijkt met sprongen, vlakken en penanten in verschillende tinten baksteen en voegwerk. De gebruikte materialen baksteen, beton, glas en staal behouden door de tijd heen hun uitstraling en verouderen mooi. De robuuste volumes, krachtige vormgeving, hoogwaardige materialen en zorgvuldige detaillering geven De Entree haar onderscheidend karakter.

Duurzaam

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp van De Entree. Het project is energiezuinig en voorzien van hoogwaardige isolatie, individuele bodemwarmtepompen en zonnepanelen. Vanzelfsprekend is er ook veel aandacht besteed aan de integratie van natuur in de gebouwde omgeving: er is rekening gehouden met de huisvesting van beschermde diersoorten zoals vleermuizen en gierzwaluwen om de lokale biodiversiteit te ondersteunen. De nestkasten zijn in met name de gevels toegepast die vanwege industriegeluid van het nabijgelegen TNO (deels) doof uitgevoerd moesten worden.

De grondgebonden woningen in Parkrijk kennen een soortgelijke variatie en detaillering als de appartementengebouwen, met veel plastiek in de gevels, diepe negges, veel glas, luifels en kaders. De architectuur is geïnspireerd op de vroeg twintigste-eeuwse architectuur van de Rijkswijkse buurt Leeuwendael en de Haagse School.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.