Tekst door INBO | Thea van den Heuvel
De precieze inpassing in het landschap, de zachte vormen van het gebouw en de opbouw van de gevel maken de schaal menselijk. Met daglicht gevulde werkkamers, comfortabele huiskamers, knusse zitjes, brede trappen en uiteenlopende studieplekken moedigen dialoog en kruisbestuiving aan.
‘Het ontwerpteam luisterde uitstekend naar onze wensen als opdrachtgever. INBO bracht dat heel goed in balans met hun visie voor een eigentijds onderwijsgebouw: een sfeervolle ontmoetingsplaats in het groen om met en van elkaar te leren,’ vindt Claudia Simons, hoofd Consultancy & Projects bij de Radboud Universiteit.
Om het ontwerp energiezuinig te maken, volgden we het principe ‘gebouw volgt mens’. Alleen waar mensen aanwezig zijn, doet de klimaatinstallatie z’n werk. Bijzonder is dat de ramen open kunnen: je ruikt dan het bos. Het is alsof je onder een boom zit te studeren. De klimaatinstallatie schakelt vanzelf uit daar waar het raam open staat.
![Faculteit voor Sociale Wetenschappen door INBO. Beeld Thea van den Heuvel](https://vmn-dearchitect.imgix.net/uploads/2023/04/01-inbo-fsw-270-thea-scaled.jpg?auto=compress%2Cformat&q=50)
Waar de zichtlijnen naar andere universiteitsgebouwen elkaar kruisen, verbonden we twee bouwdelen bovenlangs met een grand café. Met deze ingreep herstelden we de assen van het oude sterrenbos en de glooiingen in het terrein. Zo transformeerde de voorheen introverte campus tot een uitnodigend parklandschap voor alle Nijmegenaren. Het zogeheten Maria Montessorigebouw reflecteert een nieuwe fase voor universiteitsgebouwen met een campusgevoel.
En last but not least: het ontwerp is qua duurzaamheid Breeam-NL excellent en energieneutraal.
1669 zonnepanelen
6000 medewerkers en studenten
25000 m2
100% energieneutraal
‘De campus is een innovatieve faculteit rijker, die gezond is voor gebruiker en planeet.’ (Jeroen Simons, architect-partner INBO)