Toelichting Ector Hoogstad Architecten | Beeld Marcel van der Burg
In MindLabs komen mbo, hbo en universiteit op één plek samen met overheid en bedrijfsleven, zowel gevestigde ondernemingen als start‐ups. Ze vormen elkaars inspiratiebron bij de ontwikkeling van ‘human centered AI’ zoals robotics, avatars, virtual reality, language technology en serious gaming.
De voormalige historische Hal70 vormt het bruisende hart, het is de centrale ‘signature space’ van MindLabs geworden; een foyer met open werkplekken en horeca, die in een handomdraai geschikt te maken is voor evenementen en tentoonstellingen. Het zuidelijke deel van de hal vormt een luifel boven een sfeervol voorplein, dat gebruikt kan worden voor buitenmanifestaties.
Omloop met werkplekken
Een centrale trappartij in de hal ‐ ontworpen als ‘sprekersbalkon’ voor de hal – leidt via een echte debat‐arena naar een omloop met werkplekken op de eerste verdieping. Rondom Hal 70 liggen gemeenschappelijke voorzieningen zoals onderzoeklabs, radio‐ en TV‐studio’s, vergaderfaciliteiten, mediatheek en een grandcafé (met een verbinding binnendoor naar de naastgelegen LocHal). Voor een groot deel zijn deze functies ondergebracht in de oorspronkelijke omringende laagbouw, waarvan de karaktervolle verweerde baksteengevels zijn gerestaureerd.
Ten oosten van Hal 70 is een nieuwbouwvolume gerealiseerd met vijf hoge verdiepingen voor onderwijsruimten en kantoren. De vloeren zijn flexibel indeelbaar om te anticiperen op uiteenlopende vormen van toekomstig gebruik. Om die reden is ook gekozen voor een royale verdiepingshoogte. De onderste verdiepingen bieden dankzij ruime trappartijen en transparante binnengevels maximaal zicht op de hal. De plint van de nieuwbouw wordt deels omhuld door historische baksteengevels, waardoor het complex zich op een natuurlijke manier voegt in de historische context van de Spoorzone.
Oriëntatieafhankelijk ontwerp
Met het oog op energiezuinige klimaatbeheersing zijn de nieuwe gevels oriëntatieafhankelijk ontworpen. De zuidgevel heeft horizontale overstekken gekregen en in de oost‐ en westgevel zijn verticale lamellen geïntegreerd. Zo blijven de gevels transparant – veel licht en uitzicht – terwijl opwarming door directe zoninstraling wordt voorkomen. Daarnaast zijn er actieve energiemaatregelen getroffen, zoals warmte‐koudeopslag en energieopwekking door middel van zonnepanelen. Dat maakt het totale project – nieuw én bestaand – bijzonder energie‐efficiënt. Daarnaast maken het hergebruik van de historische hal en de materiaalkeuze voor de nieuwbouw en het interieur dit project in hoge mate circulair.