Toelichting architect - In de stationsstraat in Tilburg, gelegen in het dwaalgebied van de stad, heeft Bedaux de Brouwer Architecten een duaal pand ontworpen. De straatgevel is betiteld als beschermd stadsgezicht en valt bovendien binnen het oudste beeldkwaliteitsplan van Nederland. De oorspronkelijke bebouwing, gebouwd aan het eind van de 19e eeuw, is ontworpen op basis van dit unieke beeldkwaliteitsplan.
Twee panden
Bedaux de Brouwer Architecten heeft het beeldkwaliteitsplan gerespecteerd, wat er toe heeft geleid dat aan de voorzijde twee panden ontworpen zijn. Het linker pand is een reconstructie van de originele bebouwing, terwijl het rechter pand nieuw is ontworpen. Desalniettemin zoekt het nieuwe pand de relatie op met zijn buurman. Zo is in de verticale opbouw een aantal architectonische aspecten overeenkomstig in beide projecten; een hardstenen plint, de accentuering van de begane grond in de gevel en het dak dat dezelfde daklijn volgt als zijn buurman.
Sobere uitstraling
Echter, aan de achterzijde toont zich één gebouw met een sobere uitstraling, waarmee het aansluit bij zijn omgeving. Hierdoor verschillen voor- en achtergevel behoorlijk, de voorkant is rijk in detail, de achterkant is ingetogen en mild.
Latijnse tekst
Het nieuwe pand heeft in de natuurstenen plint met baksteen details een ingang naar een onderdoorgang die de weg biedt naar het achtergebied met parkeerplekken. Beide panden hebben een commerciële plint met woningen op de verdieping. Het rechterpand toont op de gevel van verdieping 1 een Latijnse tekst. Midden in het hart van de stad prijkt het motto van een van de oudste clubs in de Eredivisie, Willem II: Neminem Timemus.