Prince of Delft, Martinus Nijhofflaan Fase 2 - Groosman architecten

In de naoorlogse wijk Voorhof in Delft heeft Groosman architecten een 65 meter hoge woontoren ontworpen. De toren, die bestaat uit een getrapt silhouet, maakt deel uit van een revitalisering van de hele wijk.

Toelichting Groosman architecten | Beeld Elroy Spelbos

Door de gemende programmering van het gebouw, van studio's tot vierkamerappartementen en van collectieve huiskamer tot horeca, krijgen bewoners een complete woonbeleving en creëert het bureau een ankerpunt in de wijk. De getraptheid in de massaopbouw onderstreept deze wijkfunctie en geeft het gebouw iets unieks en markants.

‘Samen met de gemeente en de ontwikkelaar hebben we als doel gesteld dat het gebouw een aanvulling moet zijn op wat er al aanwezig is in de wijk. Om die reden vind je veel studio’s in Prince of Delft, zodat ook starters een kans krijgen in de overvolle woningmarkt. Als extra kwaliteit hebben we in de plint van het gebouw gezamenlijke ruimtes en faciliteiten ontworpen, zodat Prince of Delft meer is dan wonen tussen jouw eigen vier muren', aldus architect Lars Rutten.

Bijzonder aan het project is het collectieve programma, dat naadloos aansluit op het overwegend éénkamerprogramma. Doordat de drielaagse plint compleet gevuld is met gezamenlijke functies zoals een lobby, een ‘huiskamer’ met barretje/lounge, een horecavoorziening, een laundry en een grote fietsenstalling, krijgen bewoners een full-service-ervaring en wordt interactie en ontmoeting gestimuleerd. Dankzij twee glazen puien aan weerszijden van de entreehal wordt deze ruimte een verbinder tussen meerdere gezamenlijke ruimtes.

Prince of Delft. Beeld Elroy Spelbos
Prince of Delft. Beeld Elroy Spelbos

Slim bouwen

Het project is vanaf de derde verdieping geprefabriceerd, waardoor het proces een hoge bouwsnelheid had. Met slechts negen werkdagen per laag werd elke verdieping in een kort tijdsbestek voltooid. Naarmate de toren slanker werd was het mogelijk om iedere vijf dagen een nieuwe laag te realiseren.

'De "Prince of Delft" is een mooi voorbeeld hoe je door slim gebruik te maken van de (schaarse) ruimte in de stad snel een compleet woonconcept kan realiseren waar duurzaamheid, betaalbaarheid en een prettige leefomgeving voor starters centraal staat', aldus Lars Rutten van Groosman architecten.