Uitbouw jarenvijftigwoning, Amsterdam - Serge Schoemaker Architects

Bij de L-vormige uitbouw van deze Amsterdamse jaren 50-woning heeft Serge Schoemaker Architects de relatie tussen de binnen- en buitenruimte versterkt en optimaal benut om meer woonruimte en daglicht te creëren. De aanvankelijke opdracht voor een bescheiden uitbreiding in de achtertuin heeft bij dit project geleid tot een volledige metamorfose van de begane grond.

Toelichting Serge Schoemaker Architects | Beeld MWA Hart Nibbrig

De woning is onderdeel van een huizenrij, gelegen net buiten de ring van Amsterdam, gebouwd in 1959. Kenmerkend voor de achtertuinen van deze woningen is dat deze allemaal beschikken over een kleine schuur, op enkele meters afstand van de achtergevel. Het vloeroppervlak van deze schuur is in het ontwerp bij de woning betrokkenen en opgegaan in de L-vormige uitbouw.

De nieuwe, verdiepingshoge, glazen pui strekt zich in het plan over de drie zijden van de uitbouw, waarmee de grens tussen de binnen- en buitenruimte lijkt te vervagen. Dit ruimtelijke gevoel wordt nog eens verstrekt door de open binnenhoek die ontstaat bij het openen van de twee schuifdeuren. Ook de nieuwe vloertegels, die in het plan zijn doorgetrokken naar het terras, dragen bij aan de versterkte relatie tussen binnen en buiten.

Beeld MWA Hart Nibbrig
Beeld MWA Hart Nibbrig

De opdrachtgevers lieten zich er in het proces van overtuigen om de keuken te verplaatsen naar de uitbouw. Zo ontstond namelijk nog meer ruimte voor hun favoriete vrije tijdsbesteding: koken. De keuken werd gepositioneerd aan de lange zijde van de uitbouw, waar een laag, zeven meter lang keukenblok nu de ruimtelijkheid van het plan versterkt. De lange wand boven het werkblad is afgewerkt met een ambachtelijk vervaardigd, waterdicht kalkpleisterwerk.

Het grote dakraam in de uitbouw zorgt voor een zee aan daglicht in de woonkeuken. De houten lamellen in het dakraam filteren het zonlicht en vormen onderdeel van een ingetogen materiaalconcept, dat bij de verbouwing is doorgezet op de volledige begane grond. Dankzij de zorgvuldig gekozen materialen, een uitgekiend lijnenspel en de L-vormige uitbreiding, wanen de bewoners zich sinds de verbouwing op een volledig nieuwe plek in de stad.