Toelichting MN Architecten | Beeld Filippo Rossi
De monumentale woning in het oostelijk deel van Utrecht is oorspronkelijk symmetrisch ontworpen met het naastgelegen gebouw. De ruimte achter het huis was volledig bebouwd vóór de verbouwing en deed dienst als garage. Deze bouwlaag had minimale daglichttoetreding en geen buitenruimte. Het doel van de verbouwing was om de begane grond te transformeren tot een lichte en ruime woonruimte mét buitenruimte.
Om dit te bereiken is de bebouwing achter de woning gesloopt om plaats te maken voor een nieuw volume dat diagonaal is geplaatst zodat daglichttoetreding mogelijk is in de oorspronkelijke woning. Zo ontstonden twee driehoekige patio’s welke als (buiten)kamers zijn mee ontworpen en ingericht volgens een passend tuinontwerp van Erik Funneman.
Door de grote glazen puien met schuifdeuren aan beide zijden van de uitbouw vervaagt de grens tussen binnen- en buiten. In de zomer voelt het alsof je in de woonruimte onder een luifel zit die koel blijft. De voorgevel op de begane grond is hersteld naar zijn oorspronkelijke indeling, een garagedeur verstoorde daar namelijk de oorspronkelijke symmetrie met de naastgelegen woning.
Op het dak van de uitbouw zijn een dakterras en groen dak gerealiseerd, grenzend aan de woonruimte op de eerste verdieping. De opdrachtgever koos het karakteristieke behang in de uitbouw, dat een verwijzing is naar het bouwproces - een fotorealistische muur met afbladderend behang en de roze lijn van de zogenaamde 'meterpeil'.