Tekst Superuse/Cirkelstad.nl | Beelden Frank Hanswijk
De Rotterdamse Afrikaandermarkt is een van de grootste en bekendste markten van Nederland. De markt brengt wekelijks 30.000 bezoekers naar het gebied, maar is ook een van de grootste vervuilers van de wijk. Het restafval verspreidt zich gedurende de dag ook door de omliggende straten. Dit zorgt voor veel extra opruimwerk met bijbehorende kosten en een negatieve gebiedsbeleving bij zowel marktbezoekers als wijkbewoners. De marktkooplieden zijn verplicht hun standplaats na afloop van de markt schoon op te leveren en zijn verplicht het afval zelf af te voeren, maar in de praktijk gebeurt dit lang niet altijd.
De Afrikaanderwijk Coöperatie heeft in de periode 2017 – 2019 via de Right to Challenge de schoonmaak van de Afrikaandermarkt overgenomen van de gemeente Rotterdam. Medewerkers van de coöperatie, woonachtig in de Afrikaanderwijk, zamelen het afval inmiddels gescheiden in en vegen de markt na afloop schoon. Het inzamelen en scheiden gebeurde volledig handmatig in open marktkramen. Met het nu gerealiseerde grondstoffenstation geven Afrikaanderwijk Coöperatie en Superuse de markt een centraal punt waar reststromen verzameld worden, wat recycling en hergebruik stimuleert en faciliteert.
Belangrijke hub
De Afrikaandermarkt is een belangrijke hub in het circulaire wiel. Het is de plek waar men verpakkingsvrij kan shoppen. Het Grondstoffenstation is de plek waar de marktkoopman zijn niet-verkoopbare waar gescheiden kan brengen en waar materialen kunnen worden geupcyceld, doorverkocht of hergebruikt. Het is tevens een plek waar afval kan worden voorkomen. Bewoners kunnen er spullen brengen voor reparatie of hergebruik.
Circulaire markt
Het Europees Parlement heeft wetgeving ingesteld dat GFT verplicht gescheiden ingezameld moet worden vanaf eind 2023. Ook het GFT afval van de Afrikaandermarkt. Met de plaatsing van een Grondstoffenstation wordt de gescheiden afvalinzameling geoptimaliseerd. Een aanpak die op alle punten aansluit, en vooruit loopt, op de visie en ambitie van de gemeente Rotterdam zoals deze is geformuleerd in het plan van aanpak voor een brede verduurzaming van de stad.
Niet alleen wordt in deze aanpak de markt en haar afvalstromen circulair. Ook wordt er door de veegwerkzaamheden op de markt veel aandacht besteed aan het schoonhouden van de omgeving tíjdens de markt en het schoon opleveren van het terrein aan het einde van de marktdagen: de wijk die zelf verantwoordelijkheid draagt voor een schone omgeving. Door de taak van het schoonmaken van de markt in de wijk te beleggen vergroot de betrokkenheid en gevoel van eigenaarschap van de wijk bij het Afrikaanderplein en de Afrikaandermarkt.
Bron/tekst: www.cirkelstad.nl