Uitbreiding woning L7, Maastricht - TT architectuur

TT architectuur ontwierp voor een jong gezin met kinderen een uitbreiding aan de zuidelijke georiënteerde achterzijde van hun jarendertigwoning.

Toelichting en beeld: TT architectuur, Tatjana de Grood

De klimaatverandering en de schaarste aan energiebronnen zijn feiten waaraan we niet langer kunnen ontkomen bij het creëren van een comfortabele woonomgeving. Duurzaamheid van bestaande woningen is tegenwoordig eerder een noodzaak dan een keuze. Bij veel huizen in Nederland zijn echter nog steeds aan de achterkant van de hoofdwoning één of meerdere bijgebouwen te vinden die deel uitmaken van het woongeheel maar in slechte bouwkundige staat verkeren.

Het verduurzamen van deze bouwwerken betekent vaak volledige sloop en heropbouw. Op dat moment ontstaat er ruimte voor een architectonische impuls die de bestaande woning kan opwaarderen met extra wooncomfort. Dit was ook het geval bij dit project in het uiterste zuiden van Nederland, in Maastricht.

Beeld Tatjana de Grood (TT architectuur)
Beeld Tatjana de Grood (TT architectuur)

Voor een jong gezin met twee opgroeiende kinderen hebben we een ruime uitbreiding aan de zuidelijk georiënteerde achterzijde van hun jarendertigwoning bedacht, met een nieuwe open keukenopstelling en een zithoek die direct uitkijkt op de tuin.

De nieuwe uitbreiding is in open verbinding met de begane grond van het bestaand huis, waar het muziekplek en de eetruimte zich bevinden.

Om voldoende natuurlijk licht te waarborgen, hebben we in de eerste zone van het platte dak van de ruim negen meter lange uitbreiding een lichtstraat bedacht. Deze brengt daglicht naar binnen in de donkere middenzone van de begane grond en geeft een open, ruimtelijk gevoel.

Door het heuvelachtige landschap van de omgeving is er een hoogteverschil in het terrein, die we geïntegreerd hebben in de architectuur en interieur. Via een op maat gemaakte eikenhouten trapmeubel wordt de hoogteverschil in de vloerniveaus overbrugd, waardoor we in een lager gelegen zithoek aan de tuinzijde uit komen met maar liefst 3,5 meter verdiepingshoogte.

Beeld Tatjana de Grood (TT architectuur)
Beeld Tatjana de Grood (TT architectuur)

Om het gevoel van eenheid in de herontworpen woning te behouden, hebben we de volledige vloeren op de begane grond van zowel het bestaande als het nieuwe gedeelte voorzien van monolithisch afgewerkt beton. Bovendien loopt deze vloer door naar de buitenterrassen, waardoor de grens tussen binnen en buiten volledig vervaagt. Dit wordt versterkt door een hoekschuifpui in aluminium van maar liefst 3,1 meter hoogte, die het open en weidse uitzicht aan de achterzijde van de woning naar binnen brengt.

Echter, het omgaan met de zuidelijke oriëntatie en de mogelijkheid van inkijk vanuit de naburige woningen waren bepalend bij het ontwerp van de nieuwe uitbreiding. We hebben ervoor gekozen om zowel de zon als de inkijk architectonisch te omarmen. Middels twee schuifpanelen met houten latten hebben we de mogelijkheid gecreëerd om zowel de zon als de inkijk naar wens te kunnen weren of binnen te laten.

Daarnaast om extra schaduw te bieden, hebben we een houten pergola ontworpen die onderdeel maakt van de architectonische vormentaal. Deze pergola zorgt voor een speelse lichtinval op de monolithische betonnen vloer. Samen creëren deze zonwerende elementen een dynamische gevelverschijning en veranderen ze de beleving zowel van binnenuit als van buitenaf.

De houten pergola en zonwering verzachten de moderne vormentaal van de nieuwe uitbreiding en geven deze woning een eigen, uniek karakter. In combinatie met de aangrenzende oude mergelwand en kleurrijke begroeiing ontstaat er een idyllische sfeer waar oud en nieuw samenkomen.