Evenementengebouw SILT, Middelkerke - ZJA en DELVA Landscape Architecture | Urbanism

Onlangs is in Middelkerke het Evenementengebouw SILT opgeleverd. Het ontwerp is in samenwerking tussen ZJA en DELVA Landscape Architecture | Urbanism gerealiseerd.

Toelichting ZJA | Beeld Stefan Steenkiste

Silt is zowel wervend als integer in meerdere opzichten een aanwinst voor de Belgische kust. Met veel liefde voor zee en duin combineert de nieuwe blikvanger kustversterking, leefbaarheid en duurzaamheid. Het bijzondere ontwerp is gemaakt door het architectenbureau ZJA en DELVA Landscape Architecture | Urbanism, in samenwerking met OZ en Bureau Bouwtechniek en een reeks aan deskundigen, die samen het Bouwteam Nautilus vormen.

De ontwerpers hebben het gebouw verankerd aan de plek door deze te integreren in een nieuw beleefbaar landschap, geïnspireerd door het voormalige eiland Testerep, gekenmerkt door duin (kustverdediging) en geul (welvaart). De samensmelting van het gebouw in een landschap zorgt ervoor dat kustversterking, leefbaarheid en duurzaamheid harmonieus opgaan in de bestaande kustlijn. In het hart van het landschap manifisteert de hoteltoren zich als een nieuw baken aan zee. Silt biedt tevens onderdak aan een casino, een restaurant, een multifunctionele evenementenruimte en een ondergrondse parkeergarage.

Beeld Stefan Steenkiste
Beeld Stefan Steenkiste

De essentie van het ontwerp schuilt in de integratie van alle gestelde opgaven, van publieksbeleving tot onder meer kustverdediging en economische impuls. Met het ooit stenige Epernayplein als centrum, zijn zeedijk en kustverdediging nu met elkaar versmolten en is er een omvangrijk nieuw en beleefbaar landschap verrezen.

Een ondergrondse parkeergarage zorgt voor een autovrije zone, waardoor de openbare ruimte erboven vrij spel krijgt. Helmgras, duinkom en zandgeulen die uitkomen op het strand geven Middelkerke het zo typische landschap terug waar het naar verlangt. De beklimming naar de top van het nieuwe duin biedt adembenemende uitzichten en vormt op zichzelf een toeristische attractie.

Om het project te verankeren in de ruimtelijke, sociale en economische kenmerken van de plek realiseerde het ontwerpteam een kwalitatief hoogwaardig integraal concept. Geen losstaand en naar binnengekeerd gebouw, maar een gebouw geïntegreerd in een landschap dat in alle opzichten een duurzame verbinding aangaat met zijn omgeving.

Het hotel, verbonden aan het evenementengebouw, siert de kustlijn met zijn raadselachtige, sculpturale silhouet. Een ingetogen, markant gebouw met een open raster van gekromde balken van Accoya hout. Dat straalt niet alleen de verbinding met de omgeving maar ook duurzaamheid uit. Want ook dat staat even zo zeer als veiligheid, functionaliteit, esthetiek en economische waarde centraal in het ontwerp. Gestreefd is naar een optimale energievoorziening, afvalverwerking en productieprocessen.

Beeld Stefan Steenkiste
Beeld Stefan Steenkiste

Silt straalt zowel kracht, soberheid als verfijning uit, met veel liefde voor zee en duin. Het is een project dat het karakter van de badplaats goed weerspiegelt. En dat de start kan betekenen van een vernieuwd centrum van Middelkerke, waar het aangenaam wonen en verblijven is.

Silt kreeg een nieuwe zeewering die bestand is tegen een 1000-jarige storm. Deze zal extreem stormweer met uitzonderlijk hoge golven en waterstanden van meer dan twee meter boven het huidige hoogwaterpeil kunnen trotseren. Daarmee is Middelkerke nu de best beschermde plek langs de Belgische kust.

Het project is bijzonder snel gebouwd. In februari 2022 startte het bouwteam met het uitgraven van de immense bouwput. Slechts twee jaar later is het gebouw af. Dankzij de nauwe samenwerking en toewijding van alle betrokken partijen.