ARC24: Eric Sasse, Hoboken Antwerpen - BULK architecten

De wooncomplexen Hennig, Thiebaud en Eric Sasse in Hoboken getuigen van een uniek stuk wooncultuur in Antwerpen. Ze tonen een oprechte bekommernis inzake huisvesting, wooncomfort en demonstreren het geloof in een maakbare samenleving. Hun architectuur twijfelt tussen het beste van de 19e-eeuw en het ontluikend modernisme. De gebouwen omvatten allemaal een volledig bouwblok en gemeenschappelijke hoven. Het nakomertje Eric Sasse wordt vervangen, wegens helemaal kapot. 120 nieuwe sociale woningen!

Toelichting BULK architecten | Beeld Nick Claeskens

Opnieuw en beter. Maar niet met eender wat. Meer ambitie dan de vorige poging. Een oprecht addendum, in de geest van het patrimonium, en juist in de tijd? Twee hogere appartementsgebouwen op de korte zijde, twee lagere rijen grondgebonden duplexwoningen aan de lange zijdes van het bouwblok. Vier poorten en een groen binnengebied. Goeie adressen: rijwoningen met een voordeur, appartementen een feestelijke inkomhal. Kloeke architectuur, die lang meegaat.

Prefab beton plinten en luifels . Gele sjieke bakstenen in de contour, lichtere in het binnengebied. Het baksteenverband in de plint is groter in maat en textuur, een subtiele en betaalbare versie van de natuurstenen plinten in de buurt. Dragende wanden in klkzandsteen en vloeren in welfsels. Aluminium ramen en stalen poorten. Hoogwaardige isolatie van daken en gevels. Collectieve warmtepompen en regenwaterrecuperatie. PV panelen. Groendaken en baksteenklinkers.

Beeld Nick Claeskens
Beeld Nick Claeskens

Duurzaam als onlosmakelijk onderdeel van ons vak: robuuste gebouwen, waarbij de onveranderlijke aspecten zoals structuur, materialisatie, detaillering en isolatie kwalitatief zijn vanaf het begin. Grote ramen, daglicht, diepe dagkanten, ruime loggia’s, rollagen en inkomdeuren als parafrase op de stoere gebouwen uit de buurt. Bouwkundige oplossingen, goeie plannen, mooi verouderen, niet te afhankelijk van dure installaties met een kortere levensduur. Echte bomen, geen groendakje op de parking.

Programmering van de begane grond en de relatie van de plint met het publiek domein, organiseren de gepaste verhouding tussen bewoner en passant. Een duidelijke geleding. Een stedelijke ‘datum’ over twee niveaus , als lambrisering van het plein en de straten. De adressen liggen aan de straat en we vermijden inversies van het bouwblok, zeker in deze heikele buurt. Maar iedereen mag profiteren van het groen, als in een Weens hof.

Vier ruime poorten bedienen de tussenruimtes die het formele idioom van de gebouwen van het ensemble hernemen en de bescheiden ambitie inzake collectiviteit vertolken. Een paar duidelijke groenaccenten en bomen, als uitlopers van het plein. De getrapte profilering van de rijwoningen zorgt in het binnengebied voor een kleinschaligere beleving en een menselijke maat. De erfbegrenzingen en groenaanleg geven deze buitenkamer straks hopelijk vorm en schaal. Fietsen op maaiveld, auto’s in de kelder.