ARC24: Marga Klompé, Tilburg - Powerhouse Company

Marga Klompé Building is het eerste collegegebouw in Europa dat volledig is opgetrokken uit massief hout. De architectuur is een eerbetoon aan het monumentale Cobbenhagengebouw op de campus en is tegelijkertijd een toonbeeld voor de uiterst duurzame ambities van universiteitscampussen in Europa. Het nieuwe, nagenoeg energieneutrale complex staat op een grondoppervlak van 33 bij 33 meter, op de bosrijke universiteitscampus van Tilburg University.

Toelichting Powerhouse Company | Beeld Sebastian van Damme

De circulaire ambities zijn weerspiegeld in het hernieuwbare karakter van de houten constructie, wanden, vloeren, trappen, kozijnen en afwerkingen. Het team heeft een uniek droogbouwsysteem toegepast. Deze houten ribbenvloeren – CTL-vloeren die versterkt zijn met balkjes – maken het mogelijk grote vrije overspanningen te maken die voldoen aan de hoge akoestische eisen die nodig zijn voor het programma.

Dankzij nauwe samenwerking tussen architect, constructeur en installatieadviseur is het Marga Klompé Building tot stand gekomen waarin innovatieve oplossingen hebben geleid tot een optimaal resultaat. Door een houten onderwijsgebouw voor te stellen in onze visie voor de tender, hebben we de opdrachtgever gemotiveerd om een volgende stap te zetten in duurzame onderwijsgebouwen. Samen met Tilburg University hebben we de ambities tijdens het ontwerpproces verder verhoogd.

Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

De collegezalen boven de grote zalen hebben indrukwekkende overspanningen van 9.2 meter, gerealiseerd met CLT-ribbenvloeren. Hierdoor konden we voldoen aan de eisen voor doorbuiging, trillingen en akoestiek. Het goed isolerende gebouwschil bestaat gedeeltelijk uit gerecyclede spijkerbroeken. Textielafval dat anders zou worden verbrand, wordt nu gebruikt om katoenen isolatie te creëren. Het is duurzaam en is een uitstekende manie om het akoestisch comfort van het gebouw te verbeteren.

Marga Klompé Building is ontworpen met de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid. In het ontwerp is het aantal PV-panelen gemaximaliseerd en energiezuinige installaties geïntegreerd. Het project heeft een BREEAM Outstanding-certificaat, circulaire beoordeling met een MPG-score van 0,5, BCI-score van 0,61 en MCI-score van 72% en bereikt bijna energieneutraliteit. Het gebouw is naast circulair, ook klimaatadaptief.

Het gebouw vormt de verbinding tussen campus en bosrand met een zacht glooiend landschap, ontworpen door Studio REDD, binnenkort met wilde bloemen en een wadi, reikend tot aan de gevel. Deze wadi fungeert niet alleen als een esthetisch element, maar dient ook als een Water Drainage en Infiltratie-systeem, waarbij regenwater wordt opgevangen en geïnfiltreerd in de bodem in plaats van rechtstreeks af te voeren naar het rioolstelsel.

Het gebouw biedt een foyer, 1 auditorium, 13 collegezalen en zelfstudieplekken aan voor circa 1.000 studenten. De bijzondere architectuur is een eerbetoon aan het monumentale Cobbenhagengebouw op de campus en is tegelijkertijd een toonbeeld voor de uiterst duurzame ambities van universiteitscampussen in Europa. De Portugese natuurstenen gevel, voorzien van diepe negges, is een directe verwijzing naar het iconische Cobbenhagengebouw uit 1962 van Jos Bedaux.