Beeld Stefan Steenkiste
Beeld Stefan Steenkiste
Beeld Stefan Steenkiste
Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

ARC24: SILT, Middelkerke - DELVA Landscape Architects

SILT biedt onderdak aan een casino, een restaurant, een multifunctionele evenementenruimte en een ondergrondse parkeergarage. De essentie van het ontwerp schuilt in de integratie van alle gestelde opgaven, van publieksbeleving tot kustverdediging en economische impuls. Met het ooit stenige Epernayplein als centrum, zijn zeedijk en kustverdediging nu met elkaar versmolten en is er een omvangrijk nieuw en beleefbaar duinlandschap verrezen.

Toelichting DELVA Landscape Architects | Beeld Stefan Steenkiste en Sebastian van Damme

Skyscrapers bepalen de skyline van een moderne stad. Voor SILT heeft het ontwerpteam gezocht naar een 'landscraper': een nieuw en uniek liggend duinlandschap met programma erin. Het zo typische landschap is ingezet als middel om alle gestelde opgaven op een ogenschijnlijk vanzelfsprekende wijze te integreren. Het heeft geresulteerd in een nieuw beleefbaar duinlandschap, waar bewoners en bezoekers weer kunnen genieten van het uitzicht, de zee, de luchten en de duinen.

Het ontwerp is gemaakt door DELVA (landschapsarchitect) en ZJA (architect), in samenwerking met OZ (architect) en Bureau Bouwtechniek en een reeks aan deskundigen, die samen het Bouwteam Nautilus vormen.

Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

Het gebouw, met een raster van Accoya hout, symboliseert verbondenheid met de omgeving en duurzaamheid. Veiligheid, functionaliteit, esthetiek, economische waarde en duurzaamheid staan centraal in het ontwerp. Gestreefd is naar naar optimale energievoorziening, afvalverwerking en productieprocessen. SILT heeft een nieuwe zeewering die bestand is tegen een storm van 1000 jaar, waardoor het de best beschermde locatie langs de Belgische kust is.

SILT straalt zowel kracht, soberheid als verfijning uit, met veel liefde voor zee en duin. Het is een project dat het karakter van de badplaats goed weerspiegelt en dat de start kan betekenen van een vernieuwd centrum van Middelkerke, waar het aangenaam wonen en verblijven is.

Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

SILT kreeg een nieuwe zeewering die bestand is tegen een 1000-jarige storm. De zeewering zal standhouden tijdens extreem stormweer met uitzonderlijk hoge golven en waterstanden. SILT is nu de best beschermde plek langs de Belgische kust. Tegelijkertijd is de hoteltoren ook een opvallend gebouw, zichtbaar langs de gehele historische kustlijn, van Oostende tot aan Westende.

Een ondergrondse parkeergarage zorgt voor een autovrije zone, waardoor de openbare ruimte erboven vrij spel krijgt. Helmgras, duinkom en zandgeulen die uitkomen op het strand geven Middelkerke het zo typische landschap terug waar het naar verlangt. De beklimming naar de top van het nieuwe duin biedt adembenemende uitzichten en vormt op zichzelf een toeristische attractie.

Het landschappelijk icoon genaamd SILT is zowel wervend als integer. Het evenementengebouw is in meerdere opzichten een aanwinst voor de Vlaamse kust. Met veel liefde voor zee en duin combineert de nieuwe blikvanger kustversterking, landschap, leefbaarheid en duurzaamheid.

DELVA-SILT-Middelkerke-documentatie-DEF

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.