ARC24: Zandkasteel, Amsterdam - D/DOCK

D/DOCK transformeerde het interieur van het iconische kantoorgebouw Zandkasteel in Amsterdam-Zuidoost. Het monumentale gebouw kenmerkt zich door de organische vorm waarbij hoeken van 90 graden ontbreken. Het gebouw, oorspronkelijk voltooid in 1986, is ontworpen door het iconische architectenduo Ton Alberts en Max van Huut.

Toelichting D/DOCK | Beeld Adam van Noort

Het concept van de 'Interne Stad' was de drijvende kracht achter het door D/DOCK geïmplementeerde ontwerp met straten, pleinen en parken. De ‘Interne Straat’ op de eerste verdieping dient als aorta van het gebouw. Verschillende kantoor- en coworking-ruimtes, vergaderruimtes en horecagelegenheden worden door deze straat met elkaar verbonden. Bewoners van de 263 bovengelegen appartementen, medewerkers van bedrijven, buren van Zuidoost en andere bezoekers, leven en werken hier door en mét elkaar.

Het navigeren door de kolossale schaal van Zandkasteel was een uitdaging. Door op vakkundige wijze sociale elementen toe te voegen die een gevoel van intimiteit en verbinding creëren, is D/DOCK erin geslaagd om de indrukwekkende architectuur te behouden en tegelijkertijd gebruikersvriendelijke toegankelijkheid te bevorderen.

Beeld Adam van Noort
Beeld Adam van Noort

Het oorspronkelijke ontwerp van Alberts & Van Huut haalt inspiratie uit de cycli van de natuur, waarbij ontluikende zaden in het voorjaar, bloeiende bloemen in de zomer en kale boomtakken van de winter worden weerspiegeld. Door organische vormen in het interieur te introduceren, zette D/DOCK het thema voort en zorgde voor een uniform ontwerp.

In 2017 heeft Zandkasteel een monumentale status gekregen. D/DOCK werkte voor de transformatie van Zandkasteel nauw samen met Max van Huut. Het project is gerealiseerd met groot respect voor het oorspronkelijke en organische karakter van het gebouw. Bij de renovatie zijn alleen losse, flexibele elementen gebruikt, die voldoen aan hoge duurzaamheidsnormen.

Beeld Adam van Noort
Beeld Adam van Noort

Door het implementeren van het ‘Blended Use’ concept komen kantoorgebruikers, bewoners en buren samen in het Zandkasteel. Dit zorgt voor een constante dynamische sfeer. Het auditorium, waar een kantoorgebruiker overdag een presentatie geeft verandert 's avonds in een bioscoop. De inclusieve benadering zorgt voor ontelbare mogelijkheden, waarbij de veelzijdigheid van het Zandkasteel als een levendig centrum niet alleen voor bewoners maar ook voor de omliggende gemeenschap wordt benadrukt.

Het interieurontwerp is gericht op de gebruiker van de ruimte, waarbij schaal, functionaliteit, ruimtelijk bewustzijn en aanpasbaarheid een omgeving creëren waarin comfort en welzijn centraal staat. Het interne landschap omvat ook thematische pleinen die aan elkaar gerelateerde activiteiten bevorderen, zoals leren, artistiek uiten en ontspannen. Dit stimuleert creativiteit, culturele uitwisseling, samenwerking en spontane ontmoetingen.