ARC24: Jonas, Amsterdam - Orange Architects

Jonas is een casestudy voor een bijzondere nieuwe ontwikkeling in Nederland; duurzaam en collectief wonen in hoog stedelijke dichtheid. Het gebouw is ontworpen om de sociale cohesie te versterken, door een uitnodigend hart te creëren voor de bewoners en de buurt. Jonas is een 'woonlandschap' met een aansprekend ruimtelijk interieur. Daarbij krijgt het gebouw de hoogst haalbare duurzaamheidscertificering: BREEAM Outstanding.

Toelichting Jonas | Beeld Sebastiaan van Damme

Jonas is een nieuw concept voor een mixed-use woongebouw, ontworpen om de sociale cohesie te versterken, door een duurzaam en uitnodigend hart te creëren voor bewoners en de buurt. Het gebouw, met 273 woningen, heeft een sterke focus op samen wonen, met inclusiviteit als een belangrijk doel. Het gebouw verbeeldt op een uitgesproken wijze de thema’s die bij de locatie horen; water, kade en maritiem ambacht. Maar de echte verrassing zit aan de binnenkant; Deze is gastvrij, warm en spectaculair.

Voor Jonas is door de opdrachtgever, Amvest, een ontwerpteam gevormd bestaande uit Orange Architects, Felixx Landscape Architects en ingenieurs- en adviesbureau ABT. Site Urban Development was betrokken bij de ontwikkeling van de strategie, terwijl placemaker Floor Ziegler met het participatietraject de inbedding van het project in de buurt verzorgde. Een positieve, oplossingsgerichte manier van samenwerken heeft geleid tot een spectaculair, verhalend ‘woonlandschap’.

Beeld Mark Kuipers
Beeld Mark Kuipers

Jonas creëert met zijn onregelmatige gevelopeningen een beeld waarbij de ramen zachtjes over de gevel lijken te golven. De buitengevel is bekleed met donkergekleurd, geprepatineerd zink. Grote ramen, verticale schuifpuien, bieden een genereus uitzicht op de omgeving, en functioneren in de zomer als een Frans balkon. Binnen in het gebouw vormen beton en hout de boventoon. De combinatie van het ruwe beton en het warme hout zorgt voor een chique uitstraling en een aangename beleving.

Duurzaamheid is in Jonas over de volle breedte geïntegreerd. Niet alleen de bekende thema’s energie, materiaal en natuur zijn geborgd; ook gezond samenleven, collectief beheer en het toevoegen van waarde aan de buurt zijn meegenomen. Waar icoonwaarde de afgelopen jaren vaak zwaarder woog dan gebruiksvriendelijkheid, laat Jonas zien dat beide kwaliteiten in één concept verenigbaar zijn. Het gebouw is sculpturaal, maar ook empathisch en biedt in al zijn ruimtes comfort, woongenot en geborgenheid.

Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

Alles in Jonas is er op gericht om ontmoetingen in en om het gebouw te stimuleren, waarmee Jonas een verzamelplek voor activiteiten wordt en als een katalysator voor de buurt werkt. Het landschapsontwerp is natuurinclusief en gericht op het versterken van de ecologische waarden van het gebied, bijvoorbeeld door het aanplanten van inheemse vegetatie. Het water op het dakstrand zorgt voor koeling en een aangename beleving. De beplanting draagt bij aan een vertraagde afvoer van het regenwater.