Toelichting bureau Ira Koers & studio Roelof Mulder | Beeld Max Hart Nibbrig
In gesprekken ontstond het idee om van de doorloop ruimte in de hal een binnentuin te maken met overleg en werkplekken tussen het groen. Tegelijkertijd moet de hal moeiteloos leeg gemaakt kunnen worden bij een evenement. Het landschap, twaalf verrijdbare eilanden, kan tussen de kolommen worden geparkeerd. De hal heeft zo twee uitersten indelingen: een lege vloer en een landschap met overleg en werkplekken. Het hoge groen geeft beschutting in de hal en vanaf de omloop op de verdiepingen.
Het Maagdenhuis van architect Abraham van der Hart is een gebouw met een spraakmakende geschiedenis. Ontwerpen in dit rijksmonument begint niet bij nul maar in 1780 als het Maagdenhuis een katholiek weeshuis is met een binnenplaats. In de jaren 60 als bankgebouw wordt de binnenplaats overkapt tot atrium met een vroege kantoortuin. Vandaag zit hier het bestuurlijk centrum van de Universiteit van Amsterdam, bekend van de Maagdenhuisbezetting in 1969 en 2015 met de hal als decor voor protest.
Het mobiele landschap kan tegen een stootje en is gemaakt van constructief bamboe dat duurzaam is want snelgroeiend. Voor het soepel en safe verplaatsen hebben de eilanden wielen en massieve vervangbare bamboe stootranden rondom. Het velours past een ‘Grand Dame’ en heeft de kleuren uit het zorgvuldig samengestelde pallet voor de omliggende opnieuw ingerichte vergaderkamers en de ontmoetingsruimtes boven aan de galerij.
Verlichting en verwarming in de scope van het project zijn verduurzaamd met LED en Infrarood. Alle bestaande meubels zijn hergebruikt, gerestaureerd, herplaatst of aangepast voor een nieuwe plek in het Maagdenhuis. Dit geldt ook voor de kunst uit de UvA collectie. Een nadrukkelijke wens van de gebruikers: er wordt niets weggedaan of afgedankt.
De UvA wil het Maagdenhuis intensiever gebruiken en meer betrekken bij de stad. Hiervoor zijn de matglazen jaren 50 puien in de vergaderkamers doorzichtig geworden met zicht op de groene binnentuin. De vitrages voor de monumentale ramen in de buitengevels van het Spui zijn verwijderd, het gebouw is geopend naar de stad. Je kunt nu dwars door het Maagdenhuis kijken.
Op dit moment werken we aan een aanvullende opdracht om ook de aankomst in het Maagdenhuis toegankelijker te maken. De formele hoge gesloten balie voor de entree wordt vervangen door een vriendelijkere ontvangst met werkplek.