ARC24: LAB42, Amsterdam - Benthem Crouwel Architects

De Universiteit van Amsterdam wenste een multifunctioneel gebouw voor Informatiewetenschappen en het Innovatiecentrum Kunstmatige Intelligentie. Een plek voor onderzoek, onderwijs, innovatie en co-creatie. Het gebouw moest een optimale werk- en leeromgeving voor de studenten, wetenschappers, bedrijven en staf van de UvA bieden. Flexibiliteit staat centraal vanwege de wisselende gebruikerswensen en onvoorziene ontwikkelingen in de toekomst.

Toelichting LAB42 | Beeld Jannes Linders

LAB42 is een open en transparant gebouw waar onderwijs, onderzoek en innovatie samenkomen. Het gebouw van ruim 14.000 m2 is volledig energieneutraal, circulair, demontabel en zeer duurzaam in gebruik. Het bijzonder flexibele gebouw past bij de wensen van de UvA om voortdurend in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. Het is modulair ontworpen, met een herbruikbaar stalen frame met aanpasbare vloeren, wanden en gevels, waardoor het gemakkelijk kan worden aangepast, uitgebreid of gedemonteerd.

Benthem Crouwel leidde het ontwerpteam met Deerns en DGMR voor installatietechnisch en bouwfysisch advies, Bouwadviesbureau Strackee voor het constructieve ontwerp en Vitruvius Bouwkostenadvies voor kostendeskundigheid. Stakeholders: UvA, FNWI, College van Bestuur, Facilitair Bedrijf, VIA, Gemeente Amsterdam, Stedenbouwkundige, Matrix-organisatie en gebruikers. Workshops in elke ontwerpfase zorgden voor breed gedragen ontwerp, gericht op duurzaamheid en flexibiliteit.

Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders

LAB42 is snel en milieuvriendelijk gebouwd met geprefabriceerde modulaire delen. Gerecyclede materialen zoals gipsplaten binnenwanden, petflessenvilt voor akoestiek, gerecycled staal en aluminium en hergebruikt beton en hout zijn gebruikt. Energieneutraal door 1.800 m2 geïntegreerde zonnepanelen en centraal WKO-systeem met regenwaterreservoir. Conform BREEAM Outstanding en Frisse Scholen klasse B standaarden voor veel daglicht, groen en natuurlijke ventilatie voor een gezond binnenklimaat.

LAB42 is circulair ontworpen en gebouwd met een demontabel stalen skelet, vloeren, wanden en gevel voor toekomstig hergebruik. Regenwateropvang dient voor toiletspoeling en PV-installaties op dak, in daklichten en gevel zorgen voor energieneutraliteit. Binnen veel groen, logische routing en natuurlijke ventilatie bevorderen duurzaamheid en een gezond binnenklimaat.

Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders

LAB42, onderdeel van de Faculteit Natuurkunde, Wiskunde en Informatica, benadrukt (bedrijfs)samenwerking. Ontworpen om transparantie en creativiteit te bevorderen, met een open uitstraling en verantwoorde materialen. Het ligt centraal op de campus, met verbindingen voor langzaam verkeer dwars door het gebouw. Het hoge atrium en speelse vides bieden een dynamisch en inspirerend interieur met diverse functionele zones voor studie en ontmoeting en verleiden gebruikers hoger het gebouw te gaan.

Door de modulaire structuur van het gebouw is het nu én in de toekomst steeds aan te passen aan de wensen van de gebruikers, zodat het altijd maximaal bijdraagt aan, en ondersteunt in de optimalisatie van werk- en leerprocessen van de gebruikers.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.