ARC24: Rembrandt Park One, Amsterdam - HofmanDujardin

Het Rembrandt Park One gebouw in Amsterdam West is herontwikkeld tot kantoorgebouw met publieke functies voor de stad. HofmanDujardin legt in het ontwerp de nadruk op verbinding. Een nieuwe route en passage verbinden oost en west, park en stad, werk en ontspanning. Met twee extra verdiepingen op het dak en een nieuw paviljoen aan het water blaast het ontwerp nieuw leven in het Rembrandtpark. De stedelijke interieurs dragen bij aan een levendige bestemming voor huurders én publiek.

Toelichting HofmanDujardin | Beeld Matthijs van Roon

Sinds 1967 heeft het pand een prominente plek tussen de ring A10 en de prachtige vijvers van het park. Tegelijk vormde het een muur tussen park en Nieuw-West. Met het ontwerp voor de herontwikkeling en duurzame renovatie behoudt HofmanDujardin bestaande kwaliteiten en voegt er nieuwe aan toe. De gesloten uitstraling is verdwenen. Zowel binnen als buiten staan verbinding en transparantie centraal. Het interieur bouwt voort op de strakke, heldere lijnen, en voegt er een zachtere laag aan toe.

Op de begane grond bevinden zich een gemeenschappelijke lobby en een publiek restaurant. De stedelijke interieurs van het atrium en entreelobby zijn vrij toegankelijk en bieden een vloeiende overgang tussen het park en het pand. Aanvullend op het restaurant en de koffiebar waar service wordt verleend, zijn er diverse informele plekken voor gemeenschappelijk gebruik. Deze gebieden zijn zo ontworpen dat ze op drukke momenten veel publiek aankunnen en op rustige momenten geborgen plekken bieden.

Beeld Matthijs van Roon
Beeld Matthijs van Roon

Het interieur sluit naadloos aan op de casco renovatie en nieuwe bouwdelen van het pand. De toekomstige vloerafwerking van het omliggende park is binnen doorgetrokken, wat het publieke karakter versterkt. Met het karakteristieke travertin en geanodiseerde aluminium van de gevels als uitgangspunt is zorgvuldig een materialenpalet samengesteld. Het interieur sluit aan op het casco en voegt er een laag aan toe met warme natuurlijke tonen. Het maakt Rembrandt Park One tot een uitnodigende plek.

HofmanDujardin maakte het ontwerp voor de herontwikkeling van het gebouw in opdracht van Boelens de Gruyter en Round Hill Capital, die vanaf het begin inzetten op een BREEAM® Excellent certificaat. Dit is behaald met een nieuwe gevel, WKO-installatie, lage temperatuur verwarming (LTV), klimaatplafonds en PV-panelen op het dak. Ook is door hergebruik van het betonnen casco een enorme winst behaald. Robuuste materialen als klinkers, terrazzo en tegelwerk geven het interieur een lange levensduur.

Beeld Matthijs van Roon
Beeld Matthijs van Roon

De gebruikers zijn divers. In eerste instantie bieden de gemeenschappelijke gebieden alternatieve plekken voor huurders om te werken, ontmoeten, borrelen, lunchen en ontspannen. Het restaurant kent een gedeelde dat de lunchpiek opvangt en een gedeelte dat als publiek restaurant een nieuwe trekker wordt in het park. Door de grote glazen puien worden het groene park en de vijver maximaal beleefd. Het interieur is hier qua expressiviteit bewust aan ondergeschikt om de panorama’s te laten spreken.

Van de grootste casco ingrepen tot de kleinste details is Rembrandt Park One een heldere duurzame herontwikkeling dat een vergeten stukje stad weer tot leven wekt. Door vanaf de eerste schetsen over de grenzen van disciplines te kijken zorgt het samenspel tussen stedenbouw, casco en interieur voor een vloeiende totaalervaring. Het pand krijgt hiermee weer een duurzame toekomst en de stad een nieuwe bestemming.

HofmanDujardin_Rembrandt-Park-One_Interieur

Download