ARC24: Solo Cartesiusdriehoek, Utrecht - Zecc Architecten BV

De opgave voor Solo was een onderscheidend solitair, industrieel, groen en alzijdig woongebouw met maximaal 80 middenhuur appartementen en commerciële ruimte met beperkte omvang in het hart van het stadspark van de toekomstige stadswijk de Cartesiusdriehoek. Er was ruimte in de opgave om in samenspraak met stedenbouw te komen tot een ideale gebouwvorm, positionering en hoogte en om het programma met woon-werkstudio's als bijzondere woonvorm in de plint uit te breiden.

Toelichting Zecc Architecten BV | Beeld Stijn Poelstra

De basis is een alzijdige repeterende structuur op robuuste plint met commerciële ruimte en atelierwoningen, rondom een half-verdiepte fietsenstalling en hof. Een stalen raster rondom met buitenruimtes vormt de drager voor groen en filter tussen gebouw en park. Het is elegant door de afgeronde hoeken en heeft één industriële uitzondering met hoge poort en vakwerk als entree. Door de kleurstelling, verdraaiing en afronding maakt Solo zich los van haar omgeving, zonder zich daarvan af te keren.

Bij aanvang was er ruimte in de kaders en werd in een aantal sessies met stedenbouw en opdrachtgever tot een ideale gebouwvorm en positionering gekomen. Ook het gebruik van de begane grond verdieping werd uitgebreid met woon-werk studio’s. In samenwerking met constructeur, aannemer en staalbouwer werd in een vroegtijdig stadium gekeken hoe de stalen rastergevel met balkons op een betonnen plint en industriële vakwerkconstructie in de poort op een waarachtige wijze uitgevoerd kon worden.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Architectonisch en doelmatig. De tweede gevel met getoogde betonnen kolommen en staalconstructie draagt de rondom doorlopende balkons. De afgeronde hoeken geven een zachte uitstraling, terwijl de uitkraging op de hoeken een ruimtelijk effect creëert, waardoor het gebouw rank en elegant oogt. De balkons bevorderen niet alleen het wooncomfort, maar voegen ook een element van grandeur toe. Binnen in het hof is het zachter en meer gesloten door het gebruik van de natuurvezelplaat in warme kleur.

De doorlopende balkons met plantenbakken werken als filter naar de omgeving, maar ook als beperking van zoninstraling en opwarming van het gebouw. De woningafmeting is gemaximaliseerd voor de doelgroep en is afhankelijk van de locatie in de lay-out ingepast. De poort en het hof vormen een plek voor samenkomst en dragen bij aan de leefkwaliteit en sociale duurzaamheid. Er is duurzaam transport met goed toegankelijke overdekte fietsenstalling, oplaadpunten en zicht op de patio met verplante boom.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

‘Nu het eerste woongebouw van de Cartesiusdriehoek, straks het hart van het park en nieuwe stadswijk’, met die blik is Solo ontworpen. Riante buitenruimtes, groen hof met verplante boom en alzijdige plint met entrees vormen een zorgvuldige overgang van publiek naar privé. Een solitair stoer en robuust gebouw, dat zich met groene tinten, verdraaiing en afgeronde vorm losmaakt van haar omgeving, zonder zich daarvan te vervreemden. Een samensmelting van industriële kracht en eigentijdse elegantie.

De samenwerking was gebaseerd op open communicatie en gedeelde belangen. Workshops leidden tot een ideale vorm en hoogwaardige appartementen. In bouwteam werd gezocht naar slimme bouwsystemen. Opvallend is de efficiënte bouw, waar repetitie en eenduidigheid in de constructie hebben bijgedragen aan een korte bouwtijd van ongeveer één jaar. Solo is niet slechts een architectonisch hoogstandje maar een proeve van doelmatigheid en snelheid in de bouw.