Toelichting Studio Architectuur MAKEN | Beeld Loes van Duijvendijk
We begonnen met een ‘standaard’ boerenloods als basis. Vanuit de opzet van deze loods, gemaakt met stalen spanten en sandwichpanelen gevels en daken, ontstaat een klimaatadaptief, natuurinclusief en circulair paviljoen. Je waant je in een rauwe maar rustige omgeving, bestaande uit ruwe en hergebruikte materialen. De structuur van het gebouw is eenvoudig en de indeling is aanpasbaar. Hierdoor is het gebouw niet alleen circulair in structuur, maar ook tot in het kleinste detail.
De haven van Breskens was toe aan een nieuwe steiger en dat gaf ons de kans om met hergebruikte steigerdelen een natuurinclusieve gevel te ontwerpen. De steigerelementen werden gedemonteerd, oestervrij gemaakt en tegen de gevel gemonteerd. Door deze extra diepe en open gevel ontstaat er een natuurinclusieve laag. Het door Arcadis ontworpen landschap is nog in ontwikkeling. Onderdeel hiervan is de beplanting rondom de gevel die tegen het gebouw omhoog zal groeien tussen de open gevel delen.
Het gebouw ligt op het lagere gedeelte van het landgoed. Er is daardoor goed zicht op het dak. Daarom hebben we ingezet op een bijzonder groen dak. De houtconstructie is inspiratie voor het realiseren van de ambities van Yuverta. De gevel, gemaakt van hergebruikte steigerdelen uit een oude jachthaven, voegt met haar extra diepte en open geveldelen, een natuurinclusieve laag toe die extra plastiek geeft aan het gebouw. Het is de eenvoud die het gebouw en het gebruik juist laat spreken.
Pulp als akoestiek: De wanden en plafond zijn afgewerkt met pulp, gemaakt van gerecyclede kranten. Samengestelde kozijnen: Elke deur is samengesteld uit hergebruikte kozijnen. Upcycling afvalcontainer: De regenton is een hergebruikte afvalcontainer. Het regenwater wordt opgevangen en zelfs ingezet om het toilet mee door te spoelen. Demontabel: Bij het ontwerpen van de constructieve en bouwkundige verbindingen is rekening gehouden om de elementen in de toekomst te demonteren en te hergebruiken.
Het instructiegebouw wordt het toonbeeld van modern groenonderwijs van bouwmaterialen die CO2 opslaan in plaats van uitstoten. Voor ingebruikname van het gebouw is er al een positieve impact op de omgeving, met de innovaties installaties en groen daken draagt het bij aan de bewustwording hoe we om moeten gaan met klimaatbestendig bouwen!
Het instructiegebouw is gesitueerd op een landgoed. Het is een van de vier gebouwen die als paviljoens in het landschap staan. Aan weerszijden daarvan zijn dierverblijven gerealiseerd, waar de studenten van opleiding dier praktijkinstructie krijgen. Een cluster van techniek vormt de scheiding naar de zandhal van aanleg en onderhoud waar de studenten leren stratenmaken. Het heeft ook een expositiefunctie. Het laat zien dat Yuverta hierbij volop inzet op ontwikkeling en innovatie.